Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Modeuge

Haute couture er blevet til semi-couture

I denne uge begynder modeugen i Paris. Men set med historiske briller er den eksklusivitet død, fortæller Kirsten Toftegaard fra Designmuseum Danmark.
I denne uge begynder modeugen i Paris. Men set med historiske briller er den eksklusivitet død, fortæller Kirsten Toftegaard fra Designmuseum Danmark.

Verdens største modehuse er på showkalenderen under Paris Fashion Week. For mange er den markeringen af den mest eksklusive del af modeverden. Men set med historiske briller er eksklusiviteten død. Stangtøjet og spotlyset har erstattet det ypperste design: haute couturen. Det fortæller Kirsten Toftegaard, der er museumsinspektør på Designmuseum Danmark.

”Modeshowene henvender sig ikke på samme måde til private kunder, som haute couture-fremvisninger i sin tid gjorde. Så snart mærkerne begynder at lave modeshows, som vi kender dem i dag, bevæger de sig væk fra haute couture-traditionen,” fortæller hun til FashionForum.

LÆS OGSÅ: “Tendens: Designere ser ready-to-wear som en kreativ hæmsko”

Couture-traditionen går tilbage til 1800-tallet og opstiller helt særlige krav for, hvornår et modehus må kalde sine kollektioner haute couture. I det oprindelige regelsæt stod der blandt andet, at mærkerne hver sæson skulle præsentere en kollektion på 50 modeller. Det kan i dag være svært at leve op til, fordi modeugerne bliver flere og produktionen skal gå hurtigere.

”Det kan lyde af mange modeller, men dengang ændrede moden sig ikke så hurtigt, som den gør i dag. Derfor kunne den enkelte model godt overleve flere sæsoner,” fortæller Kirsten Toftegaard.

Trends nedsætter levetiden

I dag kan et stykke tøj sjældent overleve mere end en sæson. Tidspresset er enormt. Derfor er der, ifølge Kirsten Toftegaard, blevet skabt et mellemlag mellem haute couture og konfektion.

”Enkelte mere eksklusive mærker er begyndt at skræddersy detaljer på konfektioneret tøj. Det kaldes semi-couture,” fortæller hun.

Haute couture-varemærket er beskyttet og bevilges til modehuse af det franske erhvervsministerium. Listen af haute couture-modehuse revurderes en gang om året.