Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

YKK vil farve lynlåse med flydende CO2

Verdens største lynlåsproducent YKK går i Nike og Adidas’ grønne fodspor og vil nu bruge flydende CO2 til at farve lynlåsene.
Verdens største lynlåsproducent YKK går i Nike og Adidas’ grønne fodspor og vil nu bruge flydende CO2 til at farve lynlåsene.

Japanske YKK er netop nu i gang med at teste deres nye såkaldte Eco-Dye-teknologi, som vil belaste miljøet markant mindre end traditionel farvning med vand.

Teknologien hedder Supercritical Fluid Dyeing (SFD), og grundlæggende går det ud på at farve lynlåsene ved hjælp af flydende CO2 i stedet for vand.

I tøjsektoren er sportsgiganterne Nike og Adidas allerede i gang med CO2-farvning, som har en række miljømæssige fordele sammenlignet med traditionel farvning. Både vand- og energiforbruget bliver sænket markant, og 95 procent af den CO2, som anvendes ved farvningen recirkuleres, så den kan bruges igen.

LÆS OGSÅ: ”Nike lancerer high tech CO2-farvning”

”Som en førende virksomhed inden for fremstilling af fastgørelses-produkter, producerer YKK ikke blot kvalitetsprodukter, men har samtidig stor opmærksomhed på de miljømæssige aspekter af produktionsprocessen. Reduktion af vandforbruget og fjernelsen af spildevand i produktionsprocessen bliver stadig mere vigtigt,” skriver YKK i en udtalelse ifølge Ecotextile.com.

YKK er i øjeblikket ved at teste og udvikle Eco-Dye-teknologien, så den kan anvendes til masseproduktion, og en specifik dato for implementering er derfor endnu ikke fastsat.

YKK står for Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (Gaisha), og blev grundlagt i Japan af Tadao Yoshida i 1934. YKK-Gruppens aktiviteter er fordelt på lynlåse, trykknapper og knapper samt tekstil- og plastik-divisioner. Virksomheden har afdelinger i 71 lande.

Kilder: Ecotextile.com, aapnetwork.net, insideoutdoor.com