Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Udland

USA i WTO-opgør med Kina

USA har rejst sag mod Kina for at bryde Verdenshandelsorganisationens (WTO) konkurrenceregler. Sagen kan få betydning for produktionspriser i Kina.
USA har rejst sag mod Kina for at bryde Verdenshandelsorganisationens (WTO) konkurrenceregler. Sagen kan få betydning for produktionspriser i Kina.

Der er i øjeblikket iskold luft mellem to af verdens største nationer – USA og Kina. For i sidste uge rejste USA sag mod den kinesiske regering for at stoppe deres eksportstøttende program, Demonstration Bases-Common Service Platform, som amerikanerne mener bryder med WTOs regelsæt for fair konkurrencevilkår. Det skriver Women’s Wear Daily.

Ifølge amerikanske embedsmænd bruges programmet til at hjælpe udvalgte eksportvirksomheder med at holde deres produktionsomkostninger kunstigt nede gennem statsstøtte til forskellige forretningsområder. Der meldes blandt andet om, at kinesiske tøj-, sko-, og tekstilvirksomheder har kunne få støtte til IT, design, personaletræning og materialer.

Mere realistiske prisniveauer 

Hvis USA får medhold i den rejste sag, betyder det, at Kina enten skal lukke programmet ned eller ændre det markant. I så fald kan det medføre højere produktionsomkostninger og være statsskuddet til, hvad administrerende direktør for National Council of Textile Organisations, Auggie Tantillo, kalder ’mere realistiske, kinesiske prisstrukturer’.

Det er dog formentlig ikke en ændring, der vil kunne mærkes på den korte bane, da det tager op mod et år, før WTO afsiger dom. Herefter kan Kina så vælge at appellere, og herfra kan sagsbehandlingen igen tage op mod et år.

Det kinesiske handelsministerium har indtil videre afvist anklagen.

Kilde: Women’s Wear Daily