Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Pelsens historie på Nationalmuseet

Nationalmuseet sætter sammen med Kopenhagen Fur fokus på pelsens historie med særudstillingen "Pels – liv og død".
Nationalmuseet sætter sammen med Kopenhagen Fur fokus på pelsens historie med særudstillingen "Pels – liv og død".

Den 4. oktober åbner Nationalmuseet for særudstillingen “Pels – liv og død,” hvor gæsten tages på en rejse igennem det gamle beklædningsmateriales historie – fra forudsætning for overlevelse til moderigtig luksus. Man vil derfor både kunne opleve Nationalmuseets store samling af forhistoriske pelsdragter såvel som moderne pelskreationer udlånt af Kopenhagen Fur.

Hos Kopenhagen Fur er man meget begejstret for samarbejdet og kommunikationschef Sander Jacobsen mener, at udstillingen er en anerkendelse af pelserhvervets betydning i Danmark.

“I dag er pels jo et kæmpestort og vigtigt eksporterhverv – vi er tilmed i en verdensledende position. Og når man så oveni kan lægge en spændende historie tusindvis af år tilbage, ja så bliver det bare godt. Jeg glæder mig rigtig meget til at se udstillingen,” siger Sander Jacobsen på Kopenhagen Furs hjemmeside.

Ikke bare en hyldest

Når Nationalmuseet vælger pels som fokus for deres særudstilling, er det dog ikke kun med henblik på at skildre menneskets brug og fascination af pels. Udstillingen skal også være med til at danne ramme om den etiske debat, der i dag er forbundet med pelsavl. For kan det retfærdiggøres at opdrætte og jage dyr for at lave en pelsjakke? Hvad ville det betyde for de arktiske økonomier, hvis pelsavl blev forbudt? Og kan man overhovedet forbyde oprindelige folkefærds århundredelange brug af pels?

Sideløbende med udstillingen vil Nationalmuseet også holde løbende arrangementer, hvor man blandt andet kan lave sin egen pelsnøgle, tale med Kopenhagen Furs buntmagere og designere, smage på Nikolaj Kirks sælgryde og høre om forsker Rane Willerslevs ekspeditioner til Sibirien.