Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Nyt initiativ: Bæredygtige producenter til Danmark

I løbet af det kommende år arrangerer Danish Fashion Institute tre speeddating-arrangementer med bæredygtige producenter fra Vietnam, Bangladesh og Pakistan.
I løbet af det kommende år arrangerer Danish Fashion Institute tre speeddating-arrangementer med bæredygtige producenter fra Vietnam, Bangladesh og Pakistan.

Danske modevirksomheder skal i endnu højere grad source fra bæredygtige producenter. Det er motivationen bag et nyt speeddating-projekt under Danish Fashion Institute, som netop vil etablere kontakten mellem interesserede danske brands og bæredygtige producenter.

”Projektet er en del af vores løbende arbejde med at hjælpe modebranchen til at arbejde mere bæredygtigt,” siger udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute Jonas Eder-Hansen til FashionForum og uddyber:

”Det arbejde handler i høj grad om at gøre det bæredygtige valg nemt for virksomhederne, og med dette projekt laver vi et forarbejde, som mange små- og mellemstore virksomheder ellers ikke har ressourcerne til at gennemføre,” siger han.

Den danske modebranche er domineret af netop små og mellemstore virksomheder, som ikke alle har mulighed for at rejse rundt på kryds og tværs af produktionslandene for at finde ud af, hvilke producenter, der kan tilbyde bæredygtig produktion, og få verificeret deres certificeringer, fortæller Jonas Eder-Hansen.

Et grønt skub til producenterne

Projektet hedder ”Danish Fashion Links – Access to Sustainable Production” og er støttet af Danidas CSR-pulje med 2,3 mio. kroner.

Pengene går til at identificere bæredygtige producenter i tre udvalgte asiatiske produktionslande og invitere dem til Danmark, hvor de kan møde og indgå samarbejde med danske modevirksomheder.

Grunden til, at det netop er produktionslande fra Asien, som er udvalgt til projektet skyldes ifølge Jonas Eder-Hansen, at en række brands flytter deres produktion efter de skarpeste priser.

”Der eksisterer allerede mange producenter med fokus på bæredygtighed, men i disse lande er omkostningsniveauet lavere sammenlignet med mange andre produktionslande. Hvis et modebrand alligevel er på udkig efter en producent i Bangladesh, hvorfor så ikke finde en, der samtidig arbejder bæredygtigt?,” siger Jonas Eder-Hansen.

30 minutter til at finde hinanden

Konkret kommer projektet til at munde ud i tre speeddating-arrangementer – ét for hvert produktionsland.

Her vil de tilmeldte danske virksomheder mødes med en stribe producenter ved en række 30-minutters-møder hos Danish Fashion Institute i København.

På den måde kan de danske modevirksomheder nå at møde adskillige potentielle samarbejdspartnere før de beslutter sig for et fremtidigt samarbejde med den rette leverandør.

LÆS OGSÅ: ”Gratis speeddating med producenter”

Det første speeddating-arrangement har fokus på Vietnam og vil efter planen blive afholdt i begyndelsen af november i år. Der arbejdes desuden i øjeblikket med Bangladesh og Pakistan, som hver især vil få et speeddating-arrangement henholdsvis i foråret 2015 og til næste efterår.

Speeddating-arrangementerne vil være gratis at deltage i for alle modevirksomheder.

Som en del af projektet vil de mange bæredygtige producenter desuden blive samlet i en database, som danske modevirksomheder efterfølgende frit kan anvende.