Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Kinesiske arbejdere genoptager arbejdet efter kæmpe-strejke

Op mod 40.000 ansatte på en skofabrik i Kina, der producerer til Nike, Adidas og Asics, har strejket i over en uge. I dag genoptog en del af de ansatte arbejdet.
Op mod 40.000 ansatte på en skofabrik i Kina, der producerer til Nike, Adidas og Asics, har strejket i over en uge. I dag genoptog en del af de ansatte arbejdet.

Den seneste uge har op mod 40.000 ansatte på skofabrikken Yue Yuen Industrial Holdings strejket med krav om bedre sygesikrings- og pensionsforhold.

Her til morgen har en stor del af arbejderne imidlertid genoptaget arbejdet, oplyser nyhedsbureauet Reuters. Ifølge ansatte på fabrikken, som Reuters har været i kontakt med, er mellem 50 pct. og 70 pct. af de ansatte nu tilbage på pinden igen.

Historisk stor strejke

Ifølge den engelske avis The Guardian er strejken den største i Kina siden indførelsen af markedsreformer i 1970’erne.

Fabrikken, som er en af verdens største skofabrikker, ligger i byen Dongguan nord for Shenzen og producerer for blandt andre Nike, Adidas og Asics.

Ifølge Financial Times har Adidas de seneste par dage arbejdet på at finde alternative produktionsmuligheder i regionen for at minimere strejkens effekt på leveringerne.

Det handler om rettigheder

Den amerikanskbaserede menneskerettighedsorganisation China Labor Watch samt flere medier har berettet om, at flere strejkende er blevet arresteret i løbet af den seneste uge.

Det er ikke kun strejkens omfang, som vækker opsigt; det er også de strejkendes krav. De handler nemlig ikke kun om mere i løn. De handler om pensionsbidrag, sygeforsikringer og andre sociale ydelser.

”Det er en højtprofileret sag. Arbejdernes krav er bredere. De vil ikke have flere penge, de vil have deres rettigheder (…) Arbejdere i dag er mere opmærksomme på, hvad de har krav på af rettigheder,” sagde Geoffrey Crothall, talsmand for en anden menneskerettighedsorganisation, China Labour Bulletin i Hong Kong, ifølge Business.dk til vestlige medier.

Kilder: Reuters, Business.dk, Financial Times, The Guardian.