Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Margrethe Vestager: Modebranchen leder vejen til bæredygtighed

COPENHAGEN FASHION SUMMIT 2014. København danner i dag rammen om verdens største topmøde om bæredygtig mode – Copenhagen Fashion Summit.
COPENHAGEN FASHION SUMMIT 2014. København danner i dag rammen om verdens største topmøde om bæredygtig mode – Copenhagen Fashion Summit.

”I dag lægger modebranchen de vigtigste sten i den vej, som vi alle skal følge.

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (Rad.) ved dette års Copenhagen Fashion Summit.

To års planlægning kulminerer nemlig i dag i Operaen på Holmen, hvor det, som HKH Kronprinsesse Mary kalder ”verdens vigtigste begivenhed for bæredygtig mode”, finder sted. Temaet er løsninger til en mere bæredygtig modeindustri.

Vi skal se håndgribelige løsninger

”Branchen skal i dag dele de gode og mest innovative løsninger på de udfordringer, som den globale modeindustri møder hver dag. De skal præsentere en række håndgribelige løsninger, der samtidig imødekommer behovet for den konstante økonomisk vækst,” siger kronprinsessen i sin åbningstale.

LÆS OGSÅ: Kering: Bæredygtighed kan drive innovation

Og det er netop omkostningerne ved den bæredygtige omstilling, som Marco Lucietti, der er global marketingdirektør hos ISKO, tager fat i til pressekonferencen. Transparens – og især transparent innovation – og bæredygtighed er ikke længere en omkostning, men en værdi. Dog først når forbrugeren også har forstået det, understreger direktøren:

”Når alt kommer til alt, er branchen bygget op af profitdrevne organisationer, som er nødt til opnå en fortjeneste, og det kan kun lade sig gøre, hvis forbrugeren tager imod i den anden ende,” forklarer Marco Lucietti.

Der skal en mentalitetsændring til

Der findes allerede bæredygtig forandring i industrien og forbrugerens bevidsthed, og det er ifølge Margrethe Vestager fordi industrien ønsker at ændre sig. Det er, som ministeren formulerer det i sin tale ved topmødet, helt grundlæggende fordi ”du” vil ændre dig.

”Jeg skuer en kulturændring og en mentalitetsændring, hvor man nu ikke kun ser kreativiteten brugt i design og forretningsmodeller, men også arbejdet ind i de bæredygtige løsninger,” siger ministeren og summerer endnu engang sin indledende tese op:

”I dag baner I vejen for os alle, fordi vi har brug for, at I viser os hvordan. Derfor er det fantastisk, at se så mange mennesker her i dag. Det er et løfte i sig selv. Vær venlige at føre det løfte ud i virkeligheden,” siger hun.