Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Økonomi

Tilfredshed hos Kopenhagen Fur trods faldende priser

Der blev solgt skind for 1,1 mia. kr. mindre end ved februarauktionen i 2013. Alligevel er Kopenhagen Fur glade oven på årets første auktion.
Der blev solgt skind for 1,1 mia. kr. mindre end ved februarauktionen i 2013. Alligevel er Kopenhagen Fur glade oven på årets første auktion.

Selvom der blev skåret en god tredjedel af prisen per skind ved årets første auktion, er der stadig tilfredshed i Kopenhagen Fur.

Mere end syv millioner minkskind fandt nemlig nye ejere under Kopenhagen Furs februar-auktion, hvilket fik pelskoncernen til at melde om alt udsolgt. Prisen faldt fra ca. 600 kr. per skind i fjor til ca. 340 kr.

Den samlede omsætning på auktionen rundede denne gang 2,6 mia. kr., hvilket er 1,1 mia. kr. lavere end rekordauktionen for et år siden. I februar 2013 rundede omsætningen således 3,7 mia. kr.

Det var på forhånd ventet, at priserne ville falde ganske betydeligt på grund af en kæmpestigning i den globale minkproduktion. Det skete da også, om end faldet var noget mindre end ventet.

“Vi er gået fra astronomiske priser på minkskind til et normaliseret leje. Vi troede egentlig, at det ville ske for et år siden, men vi fik et år mere med virkelig høje priser. Det betyder, at de danske minkavlere generelt er velkonsolideret,” siger adm. direktør Torben Nielsen i en pressemeddelelse.

Usikkerheden var stor op til auktionens start. Kopenhagen Fur havde på forhånd meldt ud, at man ville møde markedet, og det var en tætpakket sal, der afventede første hammerslag. I løbet af ganske få sekunder var spændingen udløst; første lot blev solgt, og sådan blev det ved alle auktionens syv salgsdage.

“Det var som ventet til markant lavere priser 30-40 pct. under rekordniveauet fra sidste år, men det helt overskyggende succeskriterium har været 100 procent salg. Og det lykkedes. Vi har nu fået etableret en ny markedspris – og faktisk på et lidt højere niveau end vi har forventet gennem de seneste måneder,” siger Torben Nielsen.

Der har været gisninger og spekulationer i dele af pressen om, at prisfaldet skyldes, at kinesiske kunder er udeblevet fra auktionen på grund de kinesiske myndigheders længe ventede opgør med korruption. Det afviser Torben Nielsen blankt:

“I så fald skulle de kinesiske kunder være udeblevet fra vores auktion i september, hvor usikkerheden var størst i Kina. Det skete ikke. Så det er ren spekulation uden hold i virkeligheden. Vi er i en klassisk udbud/efterspørgsel-situation, hvor udbuddet er blevet for stort. Det reagerer markedet naturligvis på.”

Produktionen af minkskind er de senere år vokset meget voldsomt, særligt i udlandet. Der skal globalt sælges over 80 mio. skind i denne sæson, og det store udbud trykker priserne. Kopenhagen Fur forventer, at der i den kommende periode skal ske en justering af produktionens størrelse.

“Vi har på denne auktion opnået 25 % højere pris for danske minkskind end for udenlandske minskind, og det viser jo tydeligt, at vi i Danmark er ekstremt konkurrencedygtige og rustede til at vinde yderligere global markedsandel. Derfor kommer tilpasningen af produktionen til at ske i udlandet, mens vi forventer en stabil og måske endda svagt stigende produktion i Danmark,” siger Torben Nielsen

Gennemsnitsprisen for udenlandske minkskind endte på 293 kr., mens gennemsnitsprisen på danske minkskind blev 366 kr.