Traditionel farvning af stof er en proces, der kræver masser af kemikalier, vand og energi til opvarmning, men det vil Nike nu lave om på med deres såkaldte ColorDry-proces.
Sportstøjsgiganten har i samarbejde med den taiwanesiske producent Far Eastern netop åbnet deres første fabriksfacilitet, hvor farvningen af stoffet foregår ved hjælp af CO2, og det kan ses på miljøbelastningen.
”Sammenlignet med traditionelle farvemetoder, så reducerer ColorDry-processen indfarvningstiden med 40 pct., energiforbruget med ca. 60 pct. og fabrikkens samlede miljøaftryk med omkring 25 pct. Det er også den mest mættede, intense og ensartede farvning, vi har set,” udtaler underdirektør i Far Eastern, Kuenlin Ho, på Nikes hjemmeside.
Den højteknologiske farvemetode er oprindeligt udviklet af den hollandske virksomhed DyeCoo Textile Systems, som blandt andre også samarbejder med Adidas og Ikea. Hos Adidas, hvor man kalder teknologien DryDye, har de allerede tidligere i år anvendt teknologien til at fremstille 50.000 t-shirts.
Flydende CO2 i stedet for vand
Groft skitseret foregår processen ved, at stoffet bliver farvet ved hjælp af flydende CO2 under højt tryk og ved høj varme i en beholder. Efter farvningen bliver trykket sænket og CO2’en omdannes igen til gas, hvoraf 95 pct. kan genbruges. Stoffet er tørt, når det kommer ud af beholderen, og der er ikke en masse kemikalieforurenet spildevand, der skal renses.
”Nike innoverer – ikke blot i designet af vores produkter – men også i forhold til, hvordan de bliver fremstillet. Vi ser bæredygtighed og økonomisk vækst som komplementære størrelser, og vores strategi er at prioritere samarbejdet med de fabrikker, som udviser et ønske om at ville investere i bæredygtige praksisser og –teknologier,” udtaler Nikes COO Eric Sprunk på Nikes hjemmeside.
Nike forventer, at de første ColorDry-produkter vil være i handlen i begyndelsen af 2014.
I øjeblikket kan den vandfri farvning kun bruges til polyester, men ifølge Just Style bliver der forsket i at kunne udbrede anvendelsen til andre stoftyper.