Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Udland

200 kollektioner på podiet - men ingen danske

FashionForum sidder i juryen i Ruslands største designkonkurrence - og selvom danske designstuderende kan tilmelde sig, er der ingen, der har gjort det endnu.
FashionForum sidder i juryen i Ruslands største designkonkurrence - og selvom danske designstuderende kan tilmelde sig, er der ingen, der har gjort det endnu.

I skrivende stund befinder jeg mig i Rusland. Jeg er nemlig blevet inviteret til at sidde med i juryen i den store designkonkurrence Admiralty Needle i Skt. Petersborg. Det betyder, at jeg over de næste dage med mine meddommere skal se og vurdere godt 200 kollektioner skabt af designstuderende og unge designere under 30 år.

Det er selvfølgelig en stor ære at være i selskab med modeprofessorer fra blandt andet japanske BUNKA University, Manchesters University of Salford, AMD i München, Lyon Fashion University og NABA i Milano foruden eksperter fra materialevirksomheden C.L.A.S.S., trendstudiet Eco Age Limited og Societa Italia.

Men det er mindst lige så fornøjeligt at vidne de unge designeres kollektioner. Konkurrencens 200 finalister er udvalgt blandt mere end 500 indsendte kollektioner, og den er åben for deltagere fra hele verden – ikke blot russere – hvilket i år betyder, at der er design på podiet fra både Italien, Storbritannien, Finland, Korea og Japan – foruden absolut alle hjørner af konkurrencens enorme hjemland.

Jeg kan kun opfordre unge danske designere til at indsende deres kollektioner til konkurrencen, når der til foråret atter åbnes for tilmelding (vi skal nok varsle på FashionForum, når det er tid!). Det er gratis for internationale studerende at tilmelde sig, og i første omgang skal der blot indsendes fotomateriale af kollektionen.

I bedste fald vinder man 10.000 euro eller et års betalt praktikophold hos et stort europæisk modehus – der er flere i spil – i værste fald får man sin kollektion vist på (professionelle) modeller i Ruslands næststørste by med et indbyggertal, der godt og vel tilsvarer hele den danske befolkning.

I år er mediekoncernen (nå ja, og olieselskabet) Gazprom hovedsponsor af Admiralty Needle, og foruden ekstensiv dækning af konkurrencen på russisk tv betyder det også en kapitalindsprøjtning på 300.000 euro til eventet – et løft, som mine meddommere fra tidligere sæsoner af konkurrencen, der har kørt årligt i Skt. Petersborg siden 1993, fortæller, har hævet selve arrangementets niveau betydeligt.

I dag er vi halvvejs gennem vurderingsarbejdet, og det er især virkeligt interessant at se, hvordan kulturarv ikke fornægter sig – heller ikke i den nye unge generation af modeskabere: Det er let at kende både fx de japanske, de finske og de russiske kollektioner. For selvom de mestendels har et meget moderne udtryk, præget af god smag, er der stadig Marimekko-konnotationer i flere af de finske prints, skarp karatesymmetri og nytolket Yamamoto-inspiration fra Japan, mens mange russiske kollektioner trækker på folklorisme og patchwork – men bestemt i nye klæder.

Skal vi ikke se, om vi kan få lidt skandinavisk minimalisme på catwalken i Skt. Petersborg næste år?

Vinderen af Admiralty Needle 2013 og alle ‘special mentions’ offentliggøres fredag. Konkurrencen er opkaldt efter Skt. Petersborgs vartegn, tårnet på det gamle Marineministerium.