Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Fashion Law: Parodier er et farligt modefænomen

Grænsen mellem den lovlige og den ulovlige mærkevare-parodi – som vi ofte ser dem på t-shirts – er hårfin. FashionForums jura-blogger hjælper med at skelne.
Grænsen mellem den lovlige og den ulovlige mærkevare-parodi – som vi ofte ser dem på t-shirts – er hårfin. FashionForums jura-blogger hjælper med at skelne.

<img class=" wp-image-19059 alignleft" alt="OSXDaily 2013-10-03 kl. 12.52.04″ src=”https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2013/10/OSXDaily-2013-10-03-kl.-12.52.04.jpg” width=”102″ height=”61″ />Advokat hos Aumento Christina Wiesner blogger på FashionForum med fokus på mode og jura. Blogindlæggene er ikke nødvendigvis udtryk for redaktionens holdninger. Læs mere om Aumento – og følg også Christina Wiesner på hendes blog FashionLaw.dk.

Parodier af kendte varemærker er meget oppe i tiden. Der findes t-shirts, sweatshirts og tasker med parodier over bl.a. Chanel, Hermès, Louis Vuitton, Givenchy, Lacoste og Balenciaga. Men er det overhovedet lovligt?

Svaret er desværre noget vævende: Parodier kan være lovlige, men er det ikke altid. Og den usikkerhed betyder, at det er et farligt område at begive sig ind på.

LÆS OGSÅ: “Dansk t-shirt skaber splid mellem Colette og Saint Laurent”

Det afgørende i en sag om parodier vil oftest være, om der er en risiko for forveksling mellem det originale, kendte varemærke og parodien og om parodien påfører det kendte mærke skade.

Medmindre at parodien ligner det kendte varemærke meget, så vil der som regel ikke være en risiko for forveksling mellem mærkerne. Værre er det med skade på mærket. Her skal man virkelig passe på. For er parodien nedladende, utilbørlig, krænkende eller forbinder den varemærket med sex, stoffer eller vold, så er der stor risiko for, at parodien vil anses for at krænke rettighederne til det kendte varemærke.

Grænsen mellem det humoristiske og det nedladende er meget hårfin og kaster man sig ud i parodier, så skal man være indstillet på, at det nemt kan føre til en lang og sej kamp mod de store modehuse. Der findes nemlig en række eksempler på sager, som er rejst af de store modhuse mod netop designere af parodiprodukter. De fleste af sagerne ender med at de små designere kaster håndklædet i ringen.

Men mestrer man balancen og skaber man en cool (og lovlig) parodi, så har man også et produkt som giver både glimt i øjet og street credit blandt designere og forbrugere. Et sådan eksempel er designer Brian Lichtenbergs ”Homies” produkter, som selv Hermès (i hvert fald uofficielt) har sagt god for.