Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Udland

Edderkoppegift kan redde bomuldshøsten

Giften fra den australske fugleedderkop kan være med til at sikre bomuldsafgrøder mod insektangreb.
Giften fra den australske fugleedderkop kan være med til at sikre bomuldsafgrøder mod insektangreb.

Forskere på University of Queensland i Australien har udviklet et nyt, miljøvenligt peptid fra fugleedderkoppegift, som måske kan hjælpe i kampen mod insekter på bomuldsmarkerne, skriver Science Alert. Insekterne i bomuldsdyrkningen koster estimeret 5 mia. dollars om året på verdensplan.

”Der er et presserende behov for nye insekticider, da insekterne er blevet resistente over for de eksisterende produkter på markedet, og andre giftstoffer udgør økologiske og sundhedsmæssige risici” skriver Science Alert på deres hjemmeside.

På Informationscenter for Miljø & Sundheds hjemmeside kan man læse, at bomuldsproduktionen udgør ca. 2,5 pct. af det samlede landbrugsareal på verdensplan, men at den til gengæld står for 25 pct. af det samlede forbrug af insektgifte og 10 pct. af pesticidforbruget.

”Bomuldsmarkerne er kendetegnet ved et højt forbrug af insektgifte og andre pesticider. En bomuldsplante er nemlig meget sårbar overfor insektangreb. På få dage kan en mark tabe op til 70 pct. afgrøder, hvis den bliver angrebet af bomuldsbiller og ikke bliver sprøjtet med insekticider,” skriver de.

Fugleedderkopper er de bedste insektdræbere

Forskergruppen i Australien har nu fundet en mulighed for at mindske pesticidforbruget, ved i stedet at bruge edderkoppegift.

”Edderkopper er en naturlig inspiration til bekæmpelse af skadelige insekter. De er trods alt de bedste på hele kloden til at dræbe insekter,” siger en af forskerne til Science Alert.

I publikationen fra University of Queensland kan man således læse hvordan man, ved at sprøjte edderkoppegiften på markerne eller genmodificere det ind i planterne, kan undgå, at bomuldsinsekterne ødelægger store arealer med bomuld.

Sprøjtning med pesticider eller anden gift ville ikke være noget problem, hvis ikke det var fordi, det kan ødelægge marker, søer og vandløb samt dyre- og planteliv, skriver Informationscenter for Miljø & Sundhed, og fortsætter:

”For meget kunstgødning kan nemlig sive ned i søer og vandløb og skabe problemer for dyr og planter.”

Hovedforfatteren bag den australske forskningspublikation Maggie Hardy har udtalt til avisen The Australian, at forskningen potentielt kan føre til et kommercielt produkt inden for 5-10 år.