Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Modeuge

Tonsvis af tøj skifter hænder - uden betaling

Lørdag dag blev Københavns Rådhusplads forvandlet til en markedsplads, da Fashion Exchange - et gigantisk tøjbyttemarked - løb af stablen.
Lørdag dag blev Københavns Rådhusplads forvandlet til en markedsplads, da Fashion Exchange - et gigantisk tøjbyttemarked - løb af stablen.

Du giver lidt, og du tager lidt. Det er konceptet, bag tøjbyttemarkeder som det, der løb af stablen i forbindelse med Copenhagen Fashion Week i weekenden.

”Hvor er det fedt der her,” siger en begejstret pige, som har lagt vejen forbi Rådhuspladsen for at kigge på – og aflevere – tøj sammen med sin veninde lørdag eftermiddag. De er begge mødt op for at se, om de kan gøre et scoop i bunkerne af tøj.

Samtidig har de to piger betalt deres entré ved at aflevere eget aflagt eller fejlkøbt tøj. Noget for noget. Og ingen penge skifter hænder.

Det er nemlig forlængelse af tøjets levetid, der er dagens bæredygtige formål, og flere kendte ansigter har støttet op omkring arrangementet, blandt andet kan man finde skuespiller Christiane Schaumburg-Müllers, radiovært Sara Bros og sangerinden Camille Jones’ aflagte sager på markedet.

Resultat: 5,7 tons tøj og 1476 mennesker igennem

Bag byttemarkedet står foreningen Københavns Byttemarkeder, Danish Fashion Intitute og World Perfect, som alle er fortalere for en mere miljøvenlig og bæredygtig fremtid inden for tekstilindustrien.

”Det er både et socialt arrangement, et økonomisk arrangement – da man sparer penge – og et miljøvenligt arrangement,” siger Nicholas Krøyer Blok, som er en af stifterne bag byttemarkederne, der finder sted rundt om i Danmark, til FashionForum. Han har nu kastet bolden videre til Lama Juma, som står bag dagens arrangement sammen med de andre 30 frivillige, som er mødt op for at give en hånd med.

Nicholas Krøyer Blok afviklede sit første byttemarked i Århus tilbage i 2010, mans han stadig var studerende.

”Selvom jeg var en fattig studerende, synes jeg alligevel, at jeg havde en masse ting. Jeg havde en masse køkkenudstyr, og jeg manglede en kommode. Og så begyndte jeg at tænke, hvordan kan jeg få en kommode for mit køkkenudstyr?” forklarer Nicholas Krøyer Blok. Og så var ideen til byttemarkedet født.

På Rådhuspladsen stimler flokkevis af besøgende sammen om tøjet – i alt skiftede 5,7 tons tøj hænder på de seks timer, arrangementet varede, og mere end 1400 mennesker lagde vejen forbi med lidt godter fra klædeskabet.