Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Nu skal dansk Bangladesh-indsats konkretiseres

På to møder i næste uge vil branchen drøfte den internationale Accord og den danske partnerskabsaftale.
På to møder i næste uge vil branchen drøfte den internationale Accord og den danske partnerskabsaftale.

Siden fabrikskomplekset Rana Plaza styrtede sammen for knap to måneder og kostede mindst 1.129 mennesker livet har modeindustrien været i centrum som aldrig før.

På internationalt plan har tragedien affødt aftalen ”Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh”, som 50 virksomheder indtil videre har forpligtet sig til. Underskriverne tæller blandt andre H&M, Inditex og C&A, men pt. har ingen danske virksomheder skrevet under.

Fra flere sider forlyder det, at årsagen til den manglende danske opbakning skyldes uklarhed om Accord’ens konkrete indhold.

Informationsmøde om Accord

Blandt andre forklarede Bestseller for godt en måned siden på deres hjemmeside, at deres tilbageholdenhed netop skyldes mangelfuld information om Accord’ens konkrete dele.

”I øjeblikket er formuleringerne i teksten så ukonkrete, at vi ikke kan forpligte os til dette juridisk bindende dokument. Selve dokumentet siger, at omfanget af aftalen endnu ikke ligger helt klart, men vil være klar 45 dage efter fristens udløb. Vi kan og vil ikke forpligte os retsligt til en ufuldstændig aftale. Der er endnu ikke taget stilling til, hvorvidt Bestseller vil underskrive aftalen. Først når vi ved mere om indholdet i og omfanget af aftalen, kan vi træffe en beslutning,” skrev Bestseller på deres hjemmeside den 15. maj.

Derfor inviterer Dansk Initiativ for Etisk Handel nu til et fælles nordisk informationsmøde på mandag (24. juni), hvor Accord’ens indhold og omfang vil blive fremlagt og forklaret af generalsekretæren i UNI Global Union, Philip Jennings og en repræsentant fra Accord’ens implementeringsteam.

LÆS OGSÅ: Invitationen til ”Nordic Outreach Meeting” (Eksternt link)

”Siden Accord’en blev lanceret er mange af virksomhederne blevet presset med spørgsmål om, hvorfor de ikke har tilsluttet sig, men mange af dem har ikke vidst, hvad aftalen gik ud på i detaljer. Nu arrangerer vi derfor mødet den 24. juni, hvor vi kan brede kendskabet til Accord’en ud og derefter skulle virksomhederne gerne have de oplysninger, de skal bruge for at kunne afgøre, hvorvidt de vil tilslutte sig aftalen,” siger Hanne Gürtler, der er sekretariatsleder i Dansk Initiativ for Etisk Handel til FashionForum.

Dansk partnerskabsaftale skal gøres konkret

Desuden indgik den danske regering og modebranchen en partnerskabsaftale i sidste måned. Denne aftale, som fylder mindre end tre sider, vil blive gennemgået på et møde fredag i næste uge (28. juni), hvor parterne vil lægge en strategi for implementeringen af aftalen.

“Begge disse møder er chancen for de virksomheder, der får produceret i Bangladesh, for at få den nødvendige viden om den internationale aftale (Accord on Fire and Building Safety, red.) og den danske partnerskabsaftale,” siger Hanne Gürtler.

LÆS OGSÅ: Invitationen til ”Partnerskabsmøde” (Eksternt link)