Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Trendeksperten: Basisfarverne trumfer altid

Selvom der i enhver kollektion er et par stærke farver, man husker, er det de underliggende basistoner, der bærer trenden frem - og det er dem, det især gælder om at ramme helt rigtig.
Selvom der i enhver kollektion er et par stærke farver, man husker, er det de underliggende basistoner, der bærer trenden frem - og det er dem, det især gælder om at ramme helt rigtig.

<img class="alignleft" title="OSXDaily 2012-10-31 kl. 12.59.21″ alt=”” src=”https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/10/OSXDaily-2012-10-31-kl.-12.59.21.jpg” width=”99″ height=”91″ />Luisa Traina er designmanager hos Vero Moda med ansvar for de tendenser, der ligger til grund for Vero Modas mere end 5.000 årlige styles. Luisa Traina har været korrespondent for WGSN og Stylesight i Milano, London og København, og så driver hun også trendbloggen Look Through Me

På FashionForum blogger hun på skift med trendkonsulent Sara Ingemann Holm-Nielsen om trendanalyse, kommende sæsoner og hvordan din virksomhed bedst integrerer fremtidige tendenser.

Mere fra Trendeksperterne.

Det er basisfarverne, der definerer en sæson. De er centrale, hvis man skal ramme sæsonens trends helt rigtigt. Nøglefarverne er lige så vigtige, men hvis ikke de kombineres med de rigtige basisfarver, er det en forkert æstetisk historie, du ender med at fortælle.

For eksempel er den kommende AW13-sæson meget inspireret af Romantikken og 1800-tallet. Dystre toner med slørede prints, og en mild besættelse af naturen og klassisk herre-skrædderkunst. Der vil være masser af militærgrøn, himmelblå, dybe lilla og naturbrune nuancer, brændt gul og orange i kontrast til slikfarver som pink og mintgrøn. Men den farve, der gennem sæsonen ligger som basis under det hele, er grå. David Shah fra tekstilmagasinet View Publications siger det klart og tydeligt: ”Grå bliver rygradden i din AW13-kollektion”.

SS14 har moderen til alle trends, guruen Li Edelkoort til gengæld kaldt ”Nomadism – on the road to fashion” (“nomadisme – på vejen til mode”, red.). Hun forklarer, hvordan vores trådløse Iphones og Ipads har sat os fri. Vi kan arbejde hvor som helst, shoppe hvor som helst og bestille mad når som helst via vores smartphone.

Vi har friheden til at vandre fra sted til sted og er godt på vej til at blive en slags supernomader. Li Edelkoort forklarer, at mode og design fornemmer takten i disse nye nomadetendenser, og at den kommende sæson derfor vil være inspireret af alle mulige slags nomader, fra afrikanske beduiner, tuareger og masaier til romaer og cirkusfolk. Den basispalet, der binder tendenserne sammen, er afdæmpede og pudrede sandfarver, naturligvis med reference til ørkenen. Det hele flankeres af billeder af roadtrips gennem sandbanker mod en blå himmel.

Det bliver i denne tendens meget tydeligt, at det er basisfarverne, der indikerer stemningen i en sæson. I øvrigt er det faktum, at modens basisfarver denne sæson matcher de basismakeup-farver, vi bruger på vores hud, også værd at bemærke. Makeupindustrien har nemlig efterhånden fået en stor indflydelse på modens verden. Tænk bare på, hvor mange sæsoner i træk, vi har talt om lyse pink og beige modefarver som ’nude’ og hudfarver. Og glem heller ikke alle pudderfarverne, som vi lægger på kinderne og som også har været fremtrædende i selve moden de seneste sæsoner. Det samme med neglelaksfabrikanter som Essie og Chanel, der har haft stor indflydelse på, hvordan vi klæder os ud fra hvilke modefarver, de lancerer hver sæson. Mode og makeup bliver tættere og tættere forbundet, og derfor er det vigtigt at holde godt øje med udviklingen her.

Trendeksperter verden over bruger i højere og højere grad makeup til at definere deres brand – og omvendt. Jeg læste for nyligt om H&M’s nye butikssatsning & Other Stories i modemagasinet Costume. Her fortalte chefdesigneren, at brandt egentlig bare skulle have været et beauty brand, men jo mere de arbejdede med projektet, desto mere indså de, at det var umuligt ikke at involvere mode, sko og accessoirer.

Og for at vende tilbage til udgangspunktet: basisfarverne, så kan vi i AW14 – altså om godt et år – se frem til brune basisfarver, i direkte forlængelse af de sandfarver, der dominerer SS14. Så bered dig på brunt hår, brune negle – og hvad de ellers finder på.