Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Udland

Intelligente tekstiler skal redde polsk eksport

Den polske tekstilindustri er under pres - men intelligente tekstiler kan vise vejen ud af krisen, mener Lódz-baseret tekstilforsker.
Den polske tekstilindustri er under pres - men intelligente tekstiler kan vise vejen ud af krisen, mener Lódz-baseret tekstilforsker.

Det er knap 25 år siden, den polske by Lódz var europæisk centrum for tekstilproduktion. Siden da er den lokale produktion skrumpet så kraftigt, at der i dag kun er ganske få mindre producenter tilbage.

Men man tager stadig beklædningsbranchen alvorligt i byen, der i dag regnes for en af Polens fattigste metropoler. Visioner er der nemlig – stadig – masser af i Lódz, hvor landets største tekstilforskningsinstitution hører hjemme.

Jadwiga Sojka-Ledakowicz, der er ph.d. ved Lódz’ institut for tekstilforskning – Instytut Włókiennictwa, fortæller således, at man her har fokus på især nye materialer som en måde at løbe fra konkurrenterne.

”Tøj skal pynte, men det skal også beskytte,” forklarer hun med henvisning til blandt andet de strålingsrisici, der kan være forbundet med udendørsarbejde.

”Mange arbejdere i Polen udsættes for solens skadelige UVB-stråler uden at de nødvendigvis er klar over det,” fortæller hun og supplerer med et – for FashionForums udsendte – overraskende faktum:

”En almindelig bomulds-t-shirt beskytter faktisk kun 10-15 pct. mod UVB-stråling, og hvis materialet oven i købet er strukket, kan beskyttelsesgraden være endnu lavere. For at være ordentligt beskyttet, skal denne procentsats i øvrigt helst være højere end 40 pct.”

Antallet af mennesker, der får konstateret hudkræft fordobles hvert tiende år, fortæller forskeren, der derfor satte sig for at skabe arbejdstøj, der blokerer den skadelige stråling.

”Vi påfører stoffet en pudder af blandt andet bambus som en slags film på stoffet, og det beskytter mere end tilstrækkeligt,” siger Jadwiga Sojka-Ledakowicz, der videre kan fortælle, at materialet er blevet godkendt med mærkningsordningen UVSTOP.

For som formand for det polske tekstilforbund Tadeusz Wawrzyniak siger, er tekstilindustrien stadig blandt de vigtigste i Polen, og selvom man har oplevet massiv nedgang i sektoren – der i øvrigt ifølge den polske ambassade i Danmark har en værdi af mere end 50 mia. kr. – har den stadig såvel fremtid som berettigelse:

”Tekstilindustrien skal bidrage til at vækste Polen. Vi kan tilføje noget værdi, som de andre europæiske lande ikke har. De polske brands og tiltag kan blive et frisk pust og hjælpe den kreative sektor til at blive landets ledende. Vi er stadig et ungt land, når det kommer til mode, alt kan ske.”