Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Modeuge

Trendeksperten: Modens nye sæsonløse farvehjul

Modeindustrien gør op med sæsonerne - men dermed ikke sagt, at alt er tilladt, understreger trend forecaster Sara Ingemann Holm-Nielsen.
Modeindustrien gør op med sæsonerne - men dermed ikke sagt, at alt er tilladt, understreger trend forecaster Sara Ingemann Holm-Nielsen.

<img class="alignleft" title="OSXDaily 2012-10-31 kl. 12.56.04″ alt=”” src=”https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/10/OSXDaily-2012-10-31-kl.-12.56.042-e1351687595120.jpg” width=”88″ height=”100″ />Sara Ingemann Holm-Nielsen står bag konsulentvirksomheden Quote A Gentleman. Hun er trend forecaster og konceptstylist med base i København og er endvidere tilknyttet parisiske Trend Union ved Li Edelkoort samtdanske Pej Gruppen.

På FashionForum blogger hun på skift med trendchef Luisa Traina om trendanalyse, kommende sæsoner og hvordan din virksomhed bedst integrerer fremtidige tendenser. 

Mere fra Trendeksperterne.

Farver ændrer sig fra sæson til sæson. Det ligger i modens natur at påvirke et konstant skifte. Moden er tempofyldt og foran, men de nye tendenser viser en sæsonuafhængig mode eller nærmere et skifte i forhold til, hvordan vi traditionelt har tænkt AW- og SS-kollektioner.

Alligevel kan man ikke – den nye trend til trods – sige, at alt er på mode hele året rundt. En demokratisk tanke, jovist, men det vi kommer til at se i SS13-sæsonen er pels, strik og uld i nye forarbejdninger og sammenhænge og sort som den helt markante trendfarve – sammen med sin kontrast hvid.

I skarp modsætning har flere sarte pasteller fundet vej til AW13-catwalken, hvor man ser blide farver hos både Proenza Schouler, Céline, Lacoste og Mugler. Fortidens futuristiske Courrèges-kollektioner har inspireret de monokrome og skulpturelle former og ses blandt andet i vatterede udgaver. Netop dette spil af fortidens skulpturelle futurisme kombineret med disse ”typiske forårsfarver” skaber et nyt sensuelt, moderne og visionært look.

Tendensen fortsætter ind i SS14, hvor blandt andet bordeaux, army-riffelgrøn og dybere indigoblå nuancer vil være at finde sammen med sarte nuance-skalaer.

Materialesammensætningen og i det hele taget valget af flere moderne kunststoffer som polyester og polyamid, net, pleksiglas, shiny overflader og sportsinspireret tekstur vil give sidste sæsons røde cigaretbuks baghjul.

Det kan godt være at modeindustrien kører med samme farve sommer som vinter, men der er stadig masser af nye tvist fra sæson til sæson.

OSXDaily 2013-04-08 kl. 13.27.36

Det er vigtigt at ramme den rigtig farvesammensætning og de helt korrekte Pantone-numre til den nye sæson for både danske og internationale modehuse. Om end moden så er sæson-neutral for en kort modebemærkning.

Et klassisk spørgsmål, jeg som trend forecaster ofte bliver stillet, er: ”Hvad bliver denne sæsons modefarve?” Heldigvis er svaret ikke så enkelt, selvom nogle farve går hen og bliver udråbt af magasinerne som denne sæsons must-have. Som trend forecaster arbejder man med en større pallette af Pantone-farver, og vi skal ramme rigtigt hver sæson, se efter det nye, sammensætte på tværs af modens historie og futuristiske inputs, kulturelle og traditionelle hybrider fra Tokyo til Rio og LA til Paris.

Faktum er, at den internationale catwalk har vendt godt og grundigt op og ned på vores konnotationer til sæsonens farver og materialer. Tendensen er klar: Modens farvehjul er for tiden sæsonløst. I fremtiden vil vi komme til at se flere og flere sæson-neutrale kollektioner, hvor både tungt overtøj bliver kombineret med lettere pieces, hvilket ligger godt i tråd med en anderledes måde at forbruge på, samt at den globale opvarmning gør vejret og temperaturerne sværere og sværere at forudsige.

The seasonless movement er begyndt!

(Foto: Céline, Mugler, o.a.)