Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Trendeksperten: Blazeren er stadig under udvikling

Blazeren har været gennem lidt af en udvikling, siden den i 1920'erne var en del af uniformen på de engelske universiteters kaproningshold. Trendekspert Luisa Traina gennemgår blazerens fortid og fremtid.
Blazeren har været gennem lidt af en udvikling, siden den i 1920'erne var en del af uniformen på de engelske universiteters kaproningshold. Trendekspert Luisa Traina gennemgår blazerens fortid og fremtid.

<img class="alignleft" title="OSXDaily 2012-10-31 kl. 12.59.21″ alt=”” src=”https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/10/OSXDaily-2012-10-31-kl.-12.59.21.jpg” width=”99″ height=”91″ />Luisa Traina er designmanager hos Vero Moda med ansvar for de tendenser, der ligger til grund for Vero Modas mere end 5.000 årlige styles. Luisa Traina har været korrespondent for WGSN og Stylesight i Milano, London og København, og så driver hun også trendbloggen Look Through Me

På FashionForum blogger hun på skift med trendkonsulent Sara Ingemann Holm-Nielsen om trendanalyse, kommende sæsoner og hvordan din virksomhed bedst integrerer fremtidige tendenser.

Mere fra Trendeksperterne.

Der har været meget snak om blazerjakken og dens udvikling gennem den seneste tid.

Hvis vi ser på det i historisk sammenhæng, opstod begrebet blazer i 1820’erne i Lady Margaret-roklubben ved St. John’s College på Cambridge University. Holdjakkerne i denne roklub var nemlig klart røde – flammende røde – (på engelsk blazing, red.), og siden har jakkens facon altså overlevet dens farve.

Under alle omstændigheder passer det ensartede og klassiske tag på den røde blazer ikke på de moderne varianter af jakken, og mon ikke Lady Margaret vender sig i graven.

De seneste sæsoner har vi nemlig ikke kun set color blocking på blazerjakken men også en slags materiale-blocking, for især med læderpaneler, -lommer eller -ærmer er blazeren blevet hevet langt væk fra sit klassiske ophav.

Vi har også efterhånden vænnet os til den dekonstruerede blazer uden knapper, som i et skødesløst hverdagslook sættes sammen med jeans og t-shirts. Og med den fascination af Østen, vi har set i SS13-trenden, ser vi også dekonstruerede kimono-inspirerede blazere med japanske prints – hos alle fra highstreet til luksusmærker.

Den mere rummelige dobbeltradede boyfriend-blazer er også blevet en stor gadetrend. Modebloggeren Miroslava Duma har taget looket til sig og gør det til sit eget med højt opsmøjede ærmer, der skaber en feminin, kortærmet silhuet.

OSXDaily 2013-03-20 kl. 15.13.44
Denne trend med at forkorte blazerens ærmer er gået så vidt, at man nu også ser decideret ærmeløse blazere, hvor selve jakkestykket ofte også forlænges i samme ombæring. Den samme ærmeløse trend ser man i øvrigt også på både det øvrige marked for overtøj og hos denimmærkerne, hvor cowboyvesten pludselig genoplives.

Det er for øvrigt heller ikke kun hos dametøjsmærkerne, at den ærmeløse blazer vinder indpas – også på herretøjssiden har fx Jil Sander, James Long, Matthew Miller og Versace vist denne lidt kontroversielle udgave af blazeren. Versace udfordrede kraftigst og havde stylet blazeren med skjorter og skræddersyede shorts i samme farve, tilsat hi top-kondisko, der hev det stramme look ned på jorden igen.

Men hvilken betydning får denne udvikling så for blazeren i de kommende sæsoner?

Noget tyder på, at den klassiske langærmede blazer så småt hører fortiden til. Stylesight, som er et New York-baseret online trendbureau har udtalt, at ”ærmeløse blazere og jakker spiller en helt central rolle som let overtøj næste forår.”

Vi kommer altså til at se et mix af de ærmeløse blazere til både mænd og kvinder. Og eftersom mange kvinder ruller ærmerne laaangt op på deres jakker, tager designerne konsekvensen og skaber ærmeløse eller kortærmede varianter for at tilfredsstille behovet hos forbrugerne.

Jeg synes imidlertid, det allermest interessante ved denne ’blazerens evolution’ er, at vi kommer til at se kortærmede figursyede blazere. For mig betyder det, at jeg – selvom jeg aldrig tidligere har brugt blazerjakker– kunne gå hen og blive en lille smule blazer-fanatisk alligevel. Det bliver stort i SS14 i forskellige farver og materialer – og endda print.