Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Hjælp! Nabobutikken sælger de samme varer

Advokaterne komme til undsætning: Sådan sikrer du dig mod, at den nyåbnede butik i naboejendommen sælger de samme mærker, som du sælger i din butik.
Advokaterne komme til undsætning: Sådan sikrer du dig mod, at den nyåbnede butik i naboejendommen sælger de samme mærker, som du sælger i din butik.

<img class="alignleft" title="Nordia RIGTIG" alt="" src="https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/11/OSXDaily-2012-11-29-kl.-13.22.29.jpg” width=”131″ height=”37″ />Nordia Law blogger på FashionForum med fokus på mode og jura. Blogindlæggene er ikke nødvendigvis udtryk for redaktionens holdninger. Læs mere om Nordia – og følg også advokaterne på deres egen blog: FashionLaw.dk.

Hvis du har en tøjbutik, har du typisk et enkelt mærke eller tre, der hiver omsætningen i vejret hver måned og giver plads til de mere modige sats og vovede trends. Et par populære rugbrødsmærker eller -styles, der med sikkerhed sælger godt.

Men hvis der åbner en ny modeforretning i nabolokalerne, hvordan sikrer man sig så mod, at de stjæler rugbrødet ud af munden på dig? Hvordan sørger man med andre ord for, at nabobutikken ikke sælger præcis de samme varer, som du forhandler?

Det kan være ødelæggende for virksomheden, hvis en butik med samme sortiment åbner ved siden af eller blot i nærheden af jeres butik, og der findes umiddelbart to måder at sikre sig en vis distance fra konkurrenterne på.

1. Den første måde er ved at få indføjet en bestemmelse i lejekontrakten om konkurrencebeskyttelse. Ved at få indføjet en sådan bestemmelse opnår I eneret til en vis type forretning i den pågældende ejendom.

Ejendommens ejer må derfor ikke udleje andre lokaler i ejendommen til en ”tilsvarende forretning”. En tilsvarende forretning er en forretning, der hovedsageligt handler med de samme varer som jer.

At enkelte varegrupper er gengangere medfører ikke en overtrædelse af konkurrencebeskyttelsen. Har I en tøjbutik, må en frisørsalon ved siden af f.eks. gerne sælge tørklæder. De må dog ikke indrette frisørsalonen til delvist frisør og delvist tøjbutik.

2. Den anden måde er ved at sørge for at lave en aftale med leverandøren om, at de ikke må sælge samme produkter til butikker inden for en aftalt afstand fra jeres butik. Det vil de fleste leverandører gerne gå med til, da det også er i deres interesse at fordele mærket strategisk over markedet for at opnå bedst muligt salg og samarbejde.

Så tal med leverandøren – og gør det i god tid. Det er nemmere at forebygge, end det er at rette fejlen, når skaden allerede er sket.

God vind i forhandlingerne med udlejer og leverandørerne.