Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Fashion Law: Hvornår skal du give agenten provision?

Hvornår har agenten egentlig krav på at få andel i salget på messerne og hvornår ikke? - Læs advokaternes råd her og sørg først og fremmest for himlens skyld for at skrive alle aftaler ned.
Hvornår har agenten egentlig krav på at få andel i salget på messerne og hvornår ikke? - Læs advokaternes råd her og sørg først og fremmest for himlens skyld for at skrive alle aftaler ned.

<img class="alignleft" title="Nordia RIGTIG" src="https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/11/OSXDaily-2012-11-29-kl.-13.22.29.jpg” alt=”” width=”131″ height=”37″ />Nordia Law blogger på FashionForum med fokus på mode og jura. Blogindlæggene er ikke nødvendigvis udtryk for redaktionens holdninger. Læs mere om Nordia – og følg også advokaterne på deres egen blog: FashionLaw.dk.

Agenter er netop hjemvendt fra de københavnske modemesser og arbejdet med at skrive ordrer og sikre omsætning til virksomhederne og dermed til sig selv. Men hvordan forholder det sig med udbetaling af provision til agenten hvis en ordre trækkes tilbage, ikke betales eller der er fejl ved de leverede varer og kunden ønsker at returnere dem? Har en sælger ret til den fulde provision eller kan de mistede ordrer fragå provisionen? Ifølge handelsagentloven har agenten som udgangspunkt krav på provision af de ordrer, som han har fået i hus. Dette gælder dog ikke, hvis kunden trækker sin ordre tilbage, nægter at modtage varerne, ikke betaler eller på anden vis ikke opfylder aftalen med virksomheden, og dette ikke skyldes virksomhedens forhold. I sådanne tilfælde bortfalder agentens ret til provision. Hvis derimod kundens manglende betaling, nægtelse af at modtage varerne o.lign. skyldes virksomhedens forhold, f.eks. fordi tøjet er behæftet med fejl, ikke lever op til salgsmodellen, leveres forsinket eller ikke i korrekt antal, så har agenten krav på fuld provision. Opfyldes aftalen med kunden kun delvist (og det ikke skyldes fejl eller lign. fra virksomhedens side), så har agenten kun krav på provision af den del, der er opfyldt. Da handelsagentloven ikke tager højde for alle forhold vedrørende agentforholdet, og da langt de fleste af handelsagentlovens bestemmelser kan fravælges ved aftale, så bør I sørge for at have en skriftlig agentaftale. Så ved I på forhånd hvad der gælder.