Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Derfor vrimler det med ulovlige konkurrencer på Facebook

De færreste kender faktisk til Facebooks Promotion Guidelines og markedsføringslovens bestemmelser. Og dem, der kender til dem, har ofte ikke forstået indholdet.
De færreste kender faktisk til Facebooks Promotion Guidelines og markedsføringslovens bestemmelser. Og dem, der kender til dem, har ofte ikke forstået indholdet.

<img class="alignleft" title="Nordia RIGTIG" src="https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/11/OSXDaily-2012-11-29-kl.-13.22.29.jpg” alt=”” width=”131″ height=”37″ />Nordia Law blogger på FashionForum med fokus på mode og jura.
Blogindlæggene er ikke nødvendigvis udtryk for redaktionens holdninger. Læs mere om Nordia – og følg også advokaterne på deres egen blog: FashionLaw.dk.

”Tryk synes-godt-om og du deltager i konkurrencen”, ”Invitér alle dine venner, og du deltager i konkurrencen om…”

Sådanne konkurrencer på Facebook er i strid med Facebooks promotion guidelines og markedsføringsloven, men alligevel findes de i større omfang end nogensinde før. Hvad er grundene til de mange overtrædelser af reglerne? Vi giver her tre forslag:

1. De færreste kender faktisk til Facebooks Promotion Guidelines og markedsføringslovens bestemmelser. Dem, der kender til dem, har ofte ikke forstået indholdet.

2. Få anmelder ulovlige konkurrencer. Hvilken fan anmelder en side de følger? Og virksomheder orker sjældent at bruge tid på at gå efter en konkurrents annoncering på Facebook, for inden sagen rigtigt er begyndt, så er annoncen væk igen. Så vidt vi ved, er der ikke en eneste side med denne type ”konkurrence”, der er blevet lukket eller suspenderet af Facebook.

3. Facebook er ikke ude efter sine brugere. Facebook ville blive meget upopulær, hvis de lukkede erhvervsdrivendes sider ned eller forbød dem at reklamere på Facebook. Resultatet ville blive at virksomhederne flyttede deres indsats, penge og reklamer (og fans) andetsteds hen til andre sociale medier. Og det er bestemt ikke i Facebooks interesse. Så uanset hvad der står i Facebooks promotion guidelines, så vil Facebook faktisk meget sjældent genere sine brugere ved at håndhæve sine guidelines.

Man kan derfor konkludere, at der på Facebook hersker meget lidt respekt for Facebooks promotion guidelines og for markedsføringsloven. Og det er ærgerlige for de seriøse virksomheder, der overholder reglerne, og som må finde sig i, at sine konkurrenter scorer mange fans og kunder på urimeligt grundlag.

Det er kun rimeligt, at alle spiller efter samme regler, så enten bør konkurrencerne være lovlige – ellers bør der gribes ind overfor dem, som ikke overholder dem.

Vi kan kun opfordre til at læse reglerne, både Facebook-retningslinierne og markedsføringsloven – og følge dem.