Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Nyt center for mode og eksport ender på Asiatisk Plads

Det længe ventede modecenter ender, hvis alt går vel, i Philip de Langes Palæ ved Udenrigsministeriet.
Det længe ventede modecenter ender, hvis alt går vel, i Philip de Langes Palæ ved Udenrigsministeriet.

Igennem det seneste års tid har Dansk Mode & Textil i samarbejde med Kopenhagen Fur ledt efter lokaler i København til et fælles center, som skal styrke den danske mode-, tekstil- og pelseksport.

Nu tyder meget på, at centret kan rykke ind i det såkaldte Philip de Langes palæ på Asiatisk Plads i umiddelbar nærhed af Udenrigsministeriet.

Begejstrende udsigter

Palæet er ledigt fra udgangen af denne måned, og Dansk Mode & Textil og Kopenhagen Fur er meget begejstrede for udsigten til at kunne flytte ind i lokalerne. Dog er projektet i første omgang strandet i statslige procedurer for udlejning af tomme kvadratmetre, lyder det fra Kopenhagen Fur. Før centret kan rykke ind, skal Byggestyrelsen nemlig undersøge, om andre statslige institutioner ønsker lejemålet, og dernæst skal Finansministeren give en særlig tilladelse, før det kan udlejes til eksport- og udviklingscenter for modebranchen.

”Vi er meget optaget af udsigten til at kunne leje Philip de Langes Palæ, men vi er også utålmodige. Vi har et stærkt tilbud til Danmark, som vi forventer vil kunne bidrage til at få os ud af den økonomiske krise og skabe nye job,” siger Preben W. Friis, adm. direktør for Dansk Mode & Textil.

Opbakning fra ministeren

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) bakker op om idéen til et eksportcenter og vil gerne gøre sin stemme gældende:

”Jeg kan ikke blande mig i den officielle proces. Den er Byggestyrelsen nødt til at køre. Jeg er selvfølgelig interesseret i at gøre processen så kort som mulig, og det vil jeg også sige til finansministeren, at der skal ikke bruges mange år på at vurdere, om man skal lave en dispensation eller ej, for jeg er interesseret i at det her skal ske,” siger Pia Olsen Dyhr.

Og den indstilling vækker glæde hos Kopenhagen Fur:

”Vi oplever igen og igen en meget engageret minister, som virkelig ønsker at gøre en forskel for dansk erhvervsliv. Det er meget positivt, at Pia Olsen Dyhr kan se perspektiverne i udvikle den danske mode-, tekstil- og pelsbranche med et markant fælles initiativ, og at hun aktivt giver os sin støtte,” siger adm. direktør i Kopenhagen Fur Torben Nielsen.

Kopenhagen Fur – et brohoved til Kina

Centret har været i støbeskeen i et års tid. Tankerne og planerne er store, og utålmodigheden for at komme i gang er mærkbar.

”Vi vil virkelig kunne styrke mode- og tekstilbranchen, som i forvejen er en dansk styrkepostion. Kravene til virksomheder, som skal begå sig internationalt er meget store, men ved at oprette vores fælles center, kan vi på tværs af virksomheder og brancher dele viden om markeder, innovation, markedsføring og afsætning på eksportmarkeder,” siger Preben W. Friis.

Centeret skal også hjælpe udenlandske virksomheder ind i Danmark. For eksempel står kinesiske virksomheder efterhånden på spring for at etablere sig i Europa, men det er svært, for det kræver nært kendskab til forbrugere og markeder.

”Kopenhagen Fur har meget tætte relationer til kinesiske virksomheder, som gerne vil have et brohoved ind i Europa. Det kan vi tilbyde, og det vil give danske design- og modevirksomheder kinesiske kontakter, som kan bruges til at styrke den danske eksport til Kina,” siger Torben Nielsen.