Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Modeuge

Modeugens Aktører: Wella

Marta Spizewska er som Key Stylist hos Wella ansvarlig for alle de shows, virksomheden sponsorer under modeugen. Hun bruger ugen til at samle inspiration til sin hverdag og elsker stemningen backstage.
Marta Spizewska er som Key Stylist hos Wella ansvarlig for alle de shows, virksomheden sponsorer under modeugen. Hun bruger ugen til at samle inspiration til sin hverdag og elsker stemningen backstage.

Når modeugen løber af stablen summer branchen af liv. Men mange har brugt flere måneder på at forberede de intense modeuger, der for mange er årets højdepunkt. I serien Modeugens Aktører møder vi en række forskellige mennesker, der alle arbejder professionelt med modeugen.

Marta Spizewska er som Key Stylist hos Wella ansvarlig for alle de shows, virksomheden sponsorer under modeugen. Hun bruger ugen til at samle inspiration til sin hverdag og elsker stemningen backstage.

Hvordan forbereder du dig til CFW?

Mine forberedelser til modeugen starter allerede to-tre måneder inden, hvor jeg så småt går i gang med at sammensætte et team af frisører. Et par uger inden afholder vi lookdage med de forskellige designere. Her finder vi ud af, hvordan looket skal være til de forskellige shows, for derefter at gå i gang med de mere intensive forberedelser. Jeg får det endelige team sammensat og afholder en øvedag med dem, hvor vi går igennem de forskellige looks. Derudover får jeg købt alt det ind af produkter, extensions, hårnet og diverse andet tilbehør, som jeg kan tænke mig til, vi kunne få brug for. Jeg forsøger virkelig at forudse alle mulige scenarier og kriser, vi kunne komme ud for.

Hvordan deltager du i CFW?

Jeg er ansvarlig for håret ved alle Wella-sponsorerede shows, og mine modeugedage går med hårstyling, snak med designere og stylister, hvis der skulle være småændringer i forhold til det vi blev enige om på lookdagen, interviews til CFW TV og diverse snak med journalister, der gerne vil vide mere om de forskellige looks.

Hvordan ser dine dage ud under selve CFW?

De er både lange, travle, hektiske og til tider kaotiske, men samtidig også super sjove og fede. Det er til tider lidt ligesom en rutsjebane, hvor det går op og ned, og der er masser af adrenalin-sus på tre så hektiske dage.

Hvad forventer du at få ud af CFW?

Personligt forventer jeg at få en masse inspiration fra alle de kreative mennesker, vi arbejder sammen med. Det er super fedt at være en del af noget, hvor man bliver præsenteret som nogle af de første for de nye tendenser, der kommer.

Hvad ser du mest frem til?

Det er meget interessant med modeshows; når man tænker på hvor længe, rigtig mange mennesker har arbejdet så intenst med noget, der er overstået på 10-15 minutter. Så noget af det, jeg faktisk nyder allermest, er øjeblikket ude backstage, lige inden man sender modellerne ud på catwalken. Det er der, man ser det totale look og resultatet af de mange ugers planlægning. Og endnu bedre for mig er det, hvis jeg kan snige mig ind og se lidt af showet, for så kan man også se, hvordan det samlede look fungerer på catwalken.

Har du nogle særlige rutiner eller ting du skal nå?

Fordi det er en ret hektisk uge, og ugerne optil også tit er pressede, plejer jeg at starte dagen med en power walk, hvor jeg får gårsdagens oplevelser helt ud af systemet, og jeg får tænkt den kommende dag igennem stille og roligt. 
I løbet af showdagene er der ikke tid til så mange andre faste rutiner, da der altid sker uventede ting.

Hvad betyder modeugen for dig som professionel? 

Jeg arbejder til dagligt med at være kreativ og inspirere frisører i hele Norden med nye trends og stylinger. Og i den forbindelse er det utroligt spændende at få lov at være med på modeugen og samarbejde med alle disse andre kreative mennesker, som ikke er frisører. Det er jo netop det, der er med til at inspirere mig og give mig ideer, som jeg så kan videreformidle til alle dem jeg underviser.

Har du nogen sjove anekdoter/sjove oplevelser i forbindelse med modeugen? Ting du husker særligt tilbage på? 

Jeg tror desværre ikke, jeg kan nævne en enkelt ting, som har sat sig særligt fast i hukommelsen. Der sker jo så mange ting backstage med masser af modeller, som render fra show til show, teams af både makeup artister og frisører, stylister, nervøse designere, som går rundt og bider negle inden de skal vise deres kollektion og alle de andre involverede personer, der nu engang findes der.

Så nogle gange kører det hele lidt op i en spids, da alle også føler det her konstante tidspres til næste show. Det er lidt sjovt at mærke forskellen på stemningen backstage de forskellige dage. 
Onsdag er alle glade og friske og ivrige efter at komme i gang. 
Torsdag er man allerede lidt træt, men der skal stadig arbejdes hårdt. 
Fredag har man de sidste shows, og når der er ved at være styr på det, kan stemningen nærmest blive helt euforisk fordi alle er så trætte, men samtidig simpelthen så glade over at det hele er veloverstået.