Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Nordisk bæredygtig agenda gør indtryk i Brasilien

Det store topmøde Rio+20 er netop overstået. Til stede i den brasilianske storby var blandt andre Danish Fashion Institute og det danskledede nordiske initiativ for bæredygtig mode NICE. Organisationerne holdt under prætopmødet UN Conference on Sustainable Development oplæg om modebranchens udfordringer.
Det store topmøde Rio+20 er netop overstået. Til stede i den brasilianske storby var blandt andre Danish Fashion Institute og det danskledede nordiske initiativ for bæredygtig mode NICE. Organisationerne holdt under prætopmødet UN Conference on Sustainable Development oplæg om modebranchens udfordringer.

 

Det store topmøde Rio+20 er netop overstået. Til stede i den brasilianske storby var blandt andre Danish Fashion Institute i samarbejde med Klima, Energi og Bygningsministeriet. Sammen stod de bag en konference under Rio +20 Corporate Sustainability Forum om modebranchens udfordringer.
 
”Det har været vigtigt at være til stede derovre i forhold til NICE-projektets internationale og politiske gennemslagskraft. Og vi har desuden opdaget, at bæredygtighed er højt på den brasilianske dagsorden,” fortæller Eva Kruse, adm. direktør i Danish Fashion Institute som står bag NICE – det bæredygtige nordiske mode-initiativ (Nordic Initiative Clean and Ethical).
 
Bæredygtigt fokus på ved modeugen
Inden hun satte kurs mod Rio var hun til modeuge i Sao Paolo, hvor det overordnede tema for begivenheden var netop bæredygtighed.
 
”Sydamerikanerne har i høj grad fået øjnene op for vigtigheden af, at modebranchen arbejder med det her, og at industrien kan – og bør – gøre en forskel.” 
 
Sprede det gode budskab
Formålet med besøget i Brasilien er at sprede budskabet om bæredygtig mode som eneste vej frem – som den ikoniske bæredygtigheds-pioner og designer Katharine Hamnett, der også deltog i konferencen i Rio, siger, vi er der, hvor det faktisk er en nødvendighed: ”it’s clean up or die.”
 
Under Rio+20 har NICE i samarbejde med FN præsenteret modebranchens første internationale code of conduct under FN’s Global Compact-program, et arbejde der blev skudt i gang med det store topmøde om bæredygtig mode i København, Copenhagen Fashion Summit, i maj. 
 
”Vores tilstedeværelse i Brasilien og under Rio-topmødet har bygget bro mellem den danske og den brasilianske modebranche og lagt grundstenene til mange potentielle fremtidige samarbejder. I forhold til NICE-projektet er det lykkedes at få spillet agendaen om bæredygtig mode ind i en tung politisk kontekst – Tilskuerne til eventet var nogle andre end dem, vi normalt tiltrækker, her var det NGO’er, politikere og embedsmænd. Og så har det været vigtigt, fordi disse tilskuere nu har fået øjnene op for, at modebranchen rent faktisk arbejder med det her, og at industrien kan gøre en markant forskel,” siger Eva Kruse. 
 
Positiv modtagelse
Hun fortæller, at code of conduct’en blev meget positivt modtaget, blandt andet den brasilianske tekstil og modeorganisation skriver under på retningslinjerne. Samt at aktører fra Peru vil påtage sig at oversætte coden til spansk. 
 
"Vi har mødt nogle ligesindede organisationer i Sydamerika og fundet åndsfæller til den fremtidige indsats. Og med underskrivelserne er der også kommet noget helt konkret ud af vores tilstedeværelse derovre.” 
 
Videndeling og netværk
Formålet med NICE er at skabe videndeling og netværk på tværs af landegrænser, så ligesindede aktører fra den internationale modeverden kan mødes og forstærke effekten ved at dele viden.
 
”NICE-projektet er jo et netværksprojekt – Det at danne netværk er et mål i sig selv. Vi vil skabe en bevægelse i branchen, hvor man samler kræfterne,” siger direktøren og fortsætter:
 
”Det her var et skridt på vejen i vores samlede vision om at få flere om bord på NICE-projektet for at forandre industrien. Det sætter ringe i vandet, hver gang vi gør noget.”
 
Konklusion: En succes
Og på den måde må Rio-arrangementet altså benævnes en succes. Der er blevet skabt yderligere netværk omkring den gode sag.
 
”Når vi er ude i regi af NICE, bliver vi altid bekræftet i, at vores tilgang er rigtig. Det her bliver lettere og lettere at løfte fremadrettet,” slutter en optimistisk direktør. 
 
Til august sætter brasiliansk Vogue fokus på bæredygtighed og miljøspørgsmål med et green issue. Til denne sammenhæng blev såvel den danske skuespiller Connie Nielsen, der var vært ved Copenhagen Fashion Summit, som Eva Kruse interviewet i forbindelse med besøget i Rio.