Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Sourcingkonsulent: Flyt produktionen til Peru

Peru er langt mere end inkaer, ruiner og lamaer. Men netop lamaerne – alpacaer for at være helt præcis - spiller faktisk en væsentlig rolle i det, Peru også er; nemlig et ambitiøst tekstilproduktionsland.
Peru er langt mere end inkaer, ruiner og lamaer. Men netop lamaerne – alpacaer for at være helt præcis - spiller faktisk en væsentlig rolle i det, Peru også er; nemlig et ambitiøst tekstilproduktionsland.

Peru er langt mere end inkaer, ruiner og lamaer. Men netop lamaerne – alpacaer for at være helt præcis –  spiller faktisk en væsentlig rolle i det, Peru også er; nemlig et ambitiøst tekstilproduktionsland. 

Den eksklusive alpacauld har nemlig en del egenskaber tilfælles med kashmir og kan ligeledes blandes med fx silke og bomuld til nye lækre kvaliteter. Og så er alpacaulden billigere end den kostbare kashmir. 
 
Det fortæller danske Lærke Skyum Blichfeldt, der foruden at være designeren bag brandet Ayni CPH fungerer som B2B-konsulent for den peruvianske regering i Skandinavien. 
 
Storstilet promovering
Den peruvianske regering søsatte nemlig for et par år siden et ambitiøst sourcingfremstød i håbet om at skabe større bevågenhed om landets tekstilproduktion. I den forbindelse besøgte 50 danske designvirksomheder onsdag Dansk Design Center, hvor en delegation af peruvianske tekstil-/beklædningsproducenter viste porteføljen frem for at kapre kunder i Skandinavien. 
 
Lærke Skyum Blichfeldt har grundigt kendskab til Peru. Hun er peruviansk gift, fordeler sin tid 50/50 mellem Danmark og Peru, får selv produceret sine kollektioner i det sydamerikanske land og startede desuden for fire år siden sourcingvirksomheden Ayni Design Lab, der formidler kontakt mellem europæiske designere og peruvianske producenter.
 
Mere peruviansk produktion, tak
Og hun mener, at flere burde overveje at flytte produktionen til Peru:
 
”Peru er et godt match med Danmark. I Peru får man rigtig god kvalitet til en god pris i mid-/high-segmentet, der er en historie bag produktet, og er der klar lovgivning om produktionsvilkår, hvilket sikrer ordentlige forhold på fabrikkerne,” forklarer Lærke Skyum Blichfeldt.
 
Hun understreger, at Peru ikke kan konkurrere på pris med fx Indien eller Bangladesh, men at netop de – mange – danske brands, der ønsker god kvalitet og gode forhold uden at slutprisen bliver umulig at betale, bør kigge til Peru.
 
”Først og fremmest har de peruvianske producenter rigtig godt styr på deres dokumentation og certificeringer, så hvis du går op i bæredygtig produktion, kan du føle dig tryg,” siger hun.
 
Mange fans
Både alpacaulden og den lækre bomuldskvalitet pima cotton har da også vundet mange fans – både Lacoste og Ralph Lauren får produceret størstedelen af deres bomuldskollektioner i Peru, og på bøjlerne hos en af de producenter, der viser frem på Dansk Design Center, hænger da også en sweatshirt i kraftig bomuldsjersey med Armani Jeans broderet på brystet. 
 
Og hopper vi til high end-segmentet, er blandt andre modehuse som Prada og John Galliano tilhængere. Herhjemme får blandt andet Jackpot og Stine ladefoged produceret i Peru.
 
Og netop med alpacaulden, mener Lærke Skyum Blichfeldt da også, at Peru har noget ganske særligt at tilbyde:
 
”Vi ønsker ikke bare at facilitere produktion men også at introducere et helt nyt og innovativt produkt: alpaca. Det er en smule billigere end kashmir, og lige så lækkert.”
 
Kvalitet frem for alt
Mere end 80 pct. af verdens alpacauld produceres i Peru, men tekstilerne eksporteres til produktion i fx Indien. Lærke Skyum Blichfeldt fremhæver imidlertid igen kvalitet som en god grund til at få produceret lokalt.
 
”Her får man en ubrudt produktionskæde, idet tekstilerne fremstilles samme sted som de produceres, det er godt, hvis man har fokus på bæredygtighed.”
 
Afslutningsvis understreger Lærke Skyum Blichfeldt, at netop kolde danske efterårs- og vinterdage fungerer perfekt i kombination med alpacaulden:
 
”Alpacaulden har nogle termiske kvaliteter, der går godt i spænd med det danske vejr. Og ved at få produceret i Peru, bidrager man til en bæredygtig proces,” fastslår hun.