Indien forbyder al bomuldseksport
Den indiske regering har med øjeblikkelig virkning indstillet al eksport af bomuld - og det afføder kritik fra bl.a. den indiske bomuldsorganisation.Den indiske regering har i går, mandag, forbudt al eksport af bomuld. Det skriver BBC.
Det er med øjeblikkelig virkning, at verdens næststørste eksportør af bomuld forbyder eksport. Over 80 pct. af Indiens bomuldseksport går til Kina, der har haft en forespørgsel, der var højere end det forventede. Samtidig har sygdomme ødelagt afgrøderne i en række stater, hvilket har gjort indiske tekstilfabrikanter bange for bomuldsmangel og forhøjede priser.
Analytikere peger på, at den indiske regerings træk vil presse de globale bomuldsreserver og sende priserne i vejret.
Men ikke alle i Indien er glade for beslutningen. Dhiren N Sheth, formand for Cotton Association of India siger til BBC, at:
”Det er en ekstremt dårlig beslutning. Den vil gå ud over Indiens rygte på det internationale marked og det vil vi lide under i lang tid,” siger han til Financial Times og fortsætter:
”Men vigtigst af alt, er dette dårligt for bønderne, fordi bomuldspriserne vil falde lokalt… Vi beder regeringen om at retænke denne beklagelige beslutning.”
Men den massive bomuldsproduktion har også andre omkostninger med sig for Indien. Produktionen af bomuld kræver nemlig mange ressourcer og kan være stærkt forurenende.
“I de næste fem, ti eller femten år vil markedet for bomuld ændres totalt. Med et estimeret befolkningstal på 9 mia. i 2050 og en stadig stigende efterspørgsel på bomuld, er det i fremtiden nødvendigt at erstatte dele af denne landintensive afgrøde med andre fibre. De virksomheder, der allerede nu begynder omstillingsprocessen og får gjort sig de rette erfaringer, vil derfor på længere sigt stå stærkt når markedet uomtvisteligt vil ændre sig,” lyder det fra Johan Arnø Kryger, projektleder på NICE-projektet, der blandt andet står bag Copenhagen Fashion Summit, verdens største begivenhed for bæredygtig mode, til FashionForum.dk.
Kilde: BBC