Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Axcel taber syv mia. på Pandora

Danmarks største kapitalfond taber penge - men investorerne har grund til at være glade.
Danmarks største kapitalfond taber penge - men investorerne har grund til at være glade.Axcels investering i Pandora endte i massive tab i 2011. Næsten syv mia. kr. må Danmarks største kapitalfond notere som tab oven på smykkevirksomhedens voldsomme nedjustering i august sidste år – der bar massive kursfald med sig. Det skriver business.dk

Axcel fremlagde i går sit investeringsresultat for 2011, og ikke overraskende er det væsentligt ringere end i 2010. Børsnoteringen af Pandora betyder nemlig, at kapitalfonden kan præstere sit højeste resultat nogensinde på over 11,5 mia. kr.. Derfor er Axcel ligeså afhængig af Pandora, som smykkevirksomheden er af sine charms.

Ledende partner i Axcel, Christian Frigast, vil dog gerne pege på Axcels øvrige aktiviteter:

»Hvis vi ser bort fra Pandora, ville resultatet for året være et plus på knap 100 millioner kr., som svarer til et afkast på fire pct. af den investerede kapital. I samme periode faldt C20-indekset med 15 procent,« siger han til Business.dk.

Udbytte fra Pandora og salg af tre porteføljevirksomheder i 2011 betød, at kapitalfonden kunne betale godt 1,4 mia. kr. tilbage til sine investorer. Christian Frigast peger også på, at Pandora har rettet sig kursmæssigt i 2012, hvilket isoleret set betyder en opskrivning på over en halv milliard kroner i årets første to måneder.

Og det betyder, at investeringen i Pandora har været en god forretning, selvom alle drømme ikke er indfriet.
Kapitalfonden købte 60 pct. af Pandora i 2008, og ved børsnoteringen i 2010 solgte Axcel ca. halvdelen af sine smykkeaktier. Det gav investorerne en gevinst på omkring seks mia. kr. før skat på investeringen. Og der er fortsat mulighed for yderligere gevinst – men også fare for tab:

»Axcels resultat for 2012 forventes at blive kraftigt påvirket af kursudviklingen i Pandora. Et kursudsving på ti kurspoint vil ændre Axcels resultat med ca. 340 mio. kr.,« forklarer Christian Frigast.

Han erkender, at Axcel har fået en bule i bilen som følge af Pandoras kraftige opbremsning sidste sommer:

»Det var et ærgerligt forløb, som vi gerne ville have været foruden, og som også påvirker vores regnskab kraftigt. Det er faktisk Axcel, der har lidt det største tab på grund af vores store beholdning af Pandora-aktier,« siger Axcels ledende partner.

På linje med Pandoras ledelse understreger Christian Frigast, at Pandoras vækst har været påvirket af stærkt stigende råvarepriser, samt af at eksekveringen af salg, markedsføring i mange tilfælde har været mangelfuld:

»Nu skal den nye topledelse reetablere Pandoras Affordable Luxury-markedsposition og forbedre den operationelle eksekvering. Når det er sagt, er det vel ikke så ringe, at selskabet havde en driftsindtjening på 2,3 milliarder kr. i 2011, selv om ambitionerne var højere,« siger han.

»Men det vil tage tid at reetablere tilliden i aktiemarkedet, og det er vi som ejere af vores aktiepost helt opmærksomme på.«

Kilde: Business.dk