Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Dansk EU-formandskab sætter fokus på kultur i krisetid

Hvad kan kunst og kultur bidrage med i en krisetid? Det bliver det helt store spørgsmål, når kulturministeren i slutningen af denne måned inviterer 12 kulturpersonligheder til debat i København under overskriften Team Culture 2012.
Hvad kan kunst og kultur bidrage med i en krisetid? Det bliver det helt store spørgsmål, når kulturministeren i slutningen af denne måned inviterer 12 kulturpersonligheder til debat i København under overskriften Team Culture 2012.

Hvad kan kunst og kultur bidrage med i en krisetid?
 
Det bliver det helt store spørgsmål, når kulturminister Uffe Elbæk (Rad.) i slutningen af denne måned har inviteret 12 europæiske kulturpersonligheder til debat i København under overskriften Team Culture 2012 i regi af det danske EU-formandskab.
 
”Det er en slags kulturelt eliteteam, som vi giver til opgave at tage ud i Europa for at finde gode eksempler på kunst, der gør en forskel. Samtidig beder vi dem skrive et manifest om, hvad kunst og kultur kan, når krisen brænder på,” forklarer kulturministeren.
 
Manifestet og de gode eksempler bliver præsenteret i Bruxelles i juni, mens selve mødet finder sted den 27.-28. februar. De 12 udvalgte europæiske kulturpersonligheder tæller designere, arkitekter, koreografer, kunsthistorikere såvel som Neil McGregor, direktør for British Museum.
 
I danske farver deltager filmproducer Vibeke Windeløv og dansk grønlandske Jule Edel hardenberg, der er billedkunstner og forfatter. Og håbet er, at netop kreative tænkere kan skabe de nye ideer og håb, der er brug for i en krisetid, forklarer Uffe Elbæk:
 
”Nu har vi besluttet at finde ud af, hvilke eksempler på europæisk kunst og kultur, der gør en samfundsmæssig forskel lige nu. Hvad er det, kunsten og kulturen kan? Hvordan udnytter vi bedst muligt innovationskraften i kunsten og kulturen til at stimulere nye ideer i hele samfundet, både når det gælder identitet, sammenhold og økonomisk vækst?”
 
Ved det afsluttende Team Culture 2012-stormøde i Bruxelles i juni, inviteres en kreds af beslutningstagere, medlemmer af Europa-Parlamentet og de europæiske kulturministre.
 
Det samlede hold præsenteres ved et pressemøde den 28. februar kl. 13 i København.
 
Den fuldstændige deltagerliste ser ud som følger:
 
– Benedetta Tagliabue (Italien/Spanien): arkitekt, direktør for tegnestuen Miralle-Tagliabue-EMBT i Barcelona.
– Efva Lilja (Sverige): koreograf, professor i koreografi og rektor ved Skolen for Dans og Cirkus i Stockholm.
– Josephine Green (Storbritannien/Holland): tidligere leder af Trends & Strategi hos Phillips Design.
– Julie Edel Hardenberg (Grønland/Danmark): billedkunstner, fotograf, forfatter.
– Kathryn Bennetts (Belgien): kunstnerisk leder for Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Antwerpen.
– Margot Wallström (Sverige): særlig repræsentant for FN’s generalsekretær om seksuel vold i konflikter. Tidligere EU-kommissær.
– Moukhtar Kocache (Frankrig/Libanon): kunsthistoriker, kurator og tidligere programleder ved Ford Foundation
– Neil MacGregor (Storbritannien): direktør for British Museum.
– Paul Khera (Storbritannien/Nepal): designer, fotograf.
– Peter Schneider (Tyskland): forfatter, debattør.
– Stojan Pelko (Slovenien): filosof, essayist, tidligere kulturminister i Slovenien.
– Vibeke Windeløv (Danmark): filmproducer, ejer af Windelov Productions.