Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Dansk mode i spidsen for FN-initiativ

Danish Fashion Institute har i samarbejde med FN's Global Compact udviklet verdens første internationale etiske regelsæt kun møntet på modebranchen. Det er første gang, FN indgår i et sådant samarbejde med en specifik branche for øje.
Danish Fashion Institute har i samarbejde med FN's Global Compact udviklet verdens første internationale etiske regelsæt kun møntet på modebranchen. Det er første gang, FN indgår i et sådant samarbejde med en specifik branche for øje.

 

Danish Fashion Institute har indgået partnerskab med FN’s Global Compact om at udvikle det første verdensomspændende etiske regelsæt kun møntet på modebranchen. Det er første gang, FN indgår i et sådant samarbejde med en specifik branche for øje.
 
 
Det danskproducerede værktøj til fremme af bæredygtighed og etisk ansvarlighed i modebranchen bliver vigtigt for den globale modebranche, der står over for en udfordring med at indarbejde ansvarlige forretningsprincipper. Og så medvirker regelsættet til at sikre gennemslagskraft og ensretning i branchens initiativer, lyder det i en pressemeddelelse fra Danish Fashion Institute (DAFI, red.) og FN Global Compact, der fortsætter:
 
"Initiativet positionerer endnu engang Danmark som førende nation inden for grøn vækst og innovation."
 
Præsenteres ved Copenhagen Fashion Summit
FN’s etiske retningslinjer for modebranchen bliver præsenteret på Copenhagen Fashion Summit, det københavner-baserede topmøde for bæredygtig mode, som afholdes 3. maj 2012 i København.
 
Copenhagen Fashion Summit er verdens største topmøde om bæredygtighed i modebranchen, blev første gang afviklet under COP15 i 2009 og afholdes denne gang i Operaen med HKH Kronprinsesse Mary som protektor.
 
Det er første gang FN på den måde vælger at fokusere på én bestemt branche, og Georg Kell, adm. direktør for FN’s Global Compact-program, siger om valget af dansk modebranche og NICE (Nordic Initiative Clean and Ethical, bæredygtigt initiativ under DAFI, red.) som samarbejdspartner:
 
"Som en branche, der står over for nogle alvorlige og meget synlige, sociale og miljømæssige udfordringer, er mode- og tekstilindustrien en perfekt begyndelse for det første branchespecifikke initiativ under FN Global Compact. Vi er meget begejstrede for denne unikke brancheindsats og ser meget frem til samarbejdet med NICE og dets partnere."
 
Branchen samles om vigtig dagsorden
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) glæder sig over, at branchen samles om en så vigtig dagsorden:
 
"Det er flot, at Danmark går foran og påtager sig rollen som vært for en begivenhed, der samler verdens modebranche. Copenhagen Fashion Summit er en god begivenhed til at bygge videre på markedsføringen af Danmark som en ansvarlig designnation," mener han.
 
Initiativet kommer på et tidspunkt, hvor ingen endnu har taget ejerskab over bæredygtig mode, til trods for at stigende bomuldspriser, skrap kemikalielovgivning og øget forbrugerbevidsthed vil ændre branchens vilkår, skriver DAFI.
 
Eva Kruse, adm. direktør i Danish Fashion Institute, ser samarbejdet som en oplagt mulighed for, at Danmark også fremover bliver foregangsland for bæredygtig mode:
 
"Den danske modebranche vil som foregangsbranche ikke alene kunne manifestere det gode eksempel, sætte dagsordenen og markere en øvre barre for visionær tænkning inden for kreative erhverv, men samtidig kommercielt kunne udnytte det momentum, der i øjeblikket er omkring etisk, social og miljømæssig ansvarlighed," slutter hun.


FAKTA
FN Global Compact er FN’s verdensomspændende platform for bæredygtig forretningsudvikling, som i dag tæller over 8.000 medlemmer i over 130 lande på verdensplan.


Dette gør Global Compact-programmet til verdens største af sin art. Flere danske modevirksomheder er medlemmer. Det er aldrig før sket, at FN arbejder med en specifik sektor.


Danish Fashion Institute leder arbejdet med etik og bæredygtighed gennem NICE-projektet, der omfatter Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark. Overordnet set er NICE et lærings- og videndelingsprojekt kreeret til at motivere og assistere virksomheder og deres partnere i at integrere bæredygtighed og social ansvarlighed i deres processer og forretningsstrategier.


Med ambitionen om at dække hele produktets livscyklus fra råmateriale til det færdige produkt hos forbrugeren, har NICE projektet udvidet sit område siden projektets start i 2008. Overordnet er målet at facilitere viden og konkrete værktøjer til modebranchen. Derigennem gøres Danmark til førende nation på det bæredygtige område og positionerer dansk mode i et globalt marked præget af en stadigt hårdere konkurrence. NICE-projektet er støttes af Erhvervs og Vækstministeriet og af Københavns Kommune.


Copenhagen Fashion Summit 2012 er verdens største topmøde om bæredygtighed i modebranchen. Den 3. maj 2012 samles godt 800 af de mest betydningsfulde beslutningstagere, designere og branchefolk for at diskutere branchens fremtidige samfundsansvar. Temaet for Copenhagen Fashion Summit 2012 vil være bæredygtig forbrugeradfærd inden for mode.