Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

Brugt er bæredygtigt

Seconhandbutikken O-S-V Secondhand Fashion åbnede for ca. otte måneder siden i hjertet af indre København. Åbningen indikerer en tendens om danskernes nye interesse i bæredygtighed på forbrugerniveau.
Seconhandbutikken O-S-V Secondhand Fashion åbnede for ca. otte måneder siden i hjertet af indre København. Åbningen indikerer en tendens om danskernes nye interesse i bæredygtighed på forbrugerniveau.

Butikken O-S-V er stilren og præsentabel og minder mest af alt om enhver anden københavnsk modeforretning. Den lille forskel er svær at få øje på, men den er der: Prisen. Alt i butikken er nemlig genbrugstøj og ca. 50 pct. billigere end tøj fra en almindelig butik med nye varer.

”Det må rigtig gerne have en samme fremtoning som en butik, der sælger nyt tøj, fordi det som i en normal tøjforretning er et spørgsmål om at præsentere tøjet pænest muligt,” siger Tore Folkerman.

For ca. otte måneder siden åbnede Tore Folkerman secondhandbutikken O-S-V Secondhand Fashion i hjertet af indre København. Lige netop denne åbning indikerer, at danskerne har fundet en ny interesse for bæredygtighed på forbrugerniveau.

Forbruget har ændret sig

Den almindelige dansker er måske ikke klar over den grønne handling, de foretager, når de vælger genbrugskjolen frem for den dobbelt så dyre robe fra en ikke-genbrugsbutik, men faktum er, at forbrugeren har udviklet sig til en mere bevidst en af slagsen, og det er ikke nødvendigvis særlig godt for de almindelige butikker.

”Man bruger pengene anderledes på grund af krisen, og det påvirker nok i højere grad de butikker, der har indbygget en vis mængde bæredygtighed i deres koncept, fordi det muligvis tiltrækker en større kundeskare end før krisen,” mener Tore Folkerman. 

Recirkulering

Genbrugstøj skaber også en helt speciel værdi, som man ikke kan købe sig til nogle andre steder, mener ejeren. Du kan nemlig med god samvittighed deltage i forbrugsræset, når det kommer til secondhandtøj.

”Der er en god samvittighed i konceptet, og det appellerer selvfølgelig også til forbrugeren og mine kunder, der afleverer deres tøj til mig,” forklarer Tore Folkerman, som er stolt af at bringe secondhandkonceptet frem.

Krav til kvalitet

Den nye tendens stiller dog nogle helt specielle krav til kvaliteten. Tøjet er ofte blevet brugt og vasket, og de færreste har lyst til at købe forvasket eller ødelagt tøj.

”Tøjet må gerne være forholdsvist tidløst og i ordentlig kvalitet, da prisen sættes efter stand, alder og popularitet,” siger Tore Folkerman.

Men der er dog også en vis charme over ”det brugte,” mener han:

”Hvert stykke tøj bærer en historie med sig, og i julen oplevede vi, at folk købte gaver herinde – hvilket også indikerer, at det er ok at give en gave, som er brugt – det er lige før, det er mere personligt.”

Accept 

Der er således sket en ændring på det før en smule tabuiserede genbrugsområde. Det er nemlig i dag ganske ok at købe secondhand. Det har en kombination af ekstenderet eksponering og pænere secondhandforretninger været kilde til.

Eksponeringen er blevet meget større end for 3-4 år siden. Det er simpelthen blevet en del af folks bevidsthed at tænke bæredygtighed og "value for money" ind i deres dagligdag. Så det er en kombination af pænere og flere secondhandforretninger, samt en grøn bevægelse i samfundet,” slutter Tore Folkerman.

Indtil videre har Tore Folkerman haft 6-700 folk igennem, som har indleveret deres ”designerkøb” mod kommission.

Billede: O-S-V. Secondhand Fashion
Facebook, O-S-V. Secondhand Fashion