Dansk Erhverv: Vær på vagt - også over for lovlig kemi
Dansk Erhverv har i samarbejde med blandt andre EU's organ for kemikalielovgivning REACH netop udgivet en række anbefalinger til, hvordan tekstilvirksomheder bedst navigerer det evigt foranderlige farvand af kemi-lovgivning.Dansk Erhverv har i samarbejde med blandt andre EU’s organ for kemikalielovgivning REACH netop udgivet en række anbefalinger til, hvordan tekstilvirksomheder bedst navigerer det evigt foranderlige farvand af kemi-lovgivning.
”Det er et område med stadig større mediebevågenhed, og forbrugeren bliver stadig mere vidende og præcise i deres krav til de tekstilprodukter, de ønsker at købe. Det er en udfordring for den enkelte virksomhed,” fremgår det af vejledningen.
Ingen endelige konklusioner
Anbefalingerne er kommet i stand i et samarbejde mellem Dansk Erhverv, Dansk Mode & Textil, Dansk Detail og Danmarks Sportshandler Forening og skal ses som en hjælp til at opfylde lovgivning og til at kunne håndtere kemikalier sikkert i forbindelse med fremstilling og salg af tekstiler.
Vejledningen indeholder ingen endelige konklusioner, men understreger blandt andet, at det ikke kun er de forbudte stoffer, man som modevirksomhedsejer skal være opmærksom på. Også den lange – og stadigt voksende – række af stoffer på EU’s Kandidatliste, altså listen over problematiske stoffer, der stadig undersøges og således kandiderer til at blive erklæret forbudte, skal modevirksomhederne – helt ud i butikspersonaleleddet – have fokus på.
Disse omtales i EU-sammenhæng som SVHC (Substances of Very High Concern, red.), og Kandidatlisten opdateres to gange årligt og tæller lige nu 73 problematiske stoffer – se hvilke lige her.
Lovpligtig information
Selvom det ikke er forbudt at sælge varer, der indeholder disse stoffer, er det lovpligtigt, at butikkerne kan oplyse kunderne om indholdet, når disse spørger. Det vil sige, at hvis en kunde spørger til indholdet i en given vare, har virksomheden 45 dage til at efterkomme forespørgslen.
”For at imødekomme krav og love bedst muligt er øget dialog i varekæden vigtigt. Et tæt sam arbejde med leverandørerne og forståelse for, hvorfor der stilles kemikaliekrav er yderst vigtig. (…) Forståelse for kemikaliekrav, lovgivning, aftaler og tæt samarbejde med leverandører hjælper til at skabe et marked med flere sikre tekstiler,” lyder det i anbefalingerne.
RAPEX – tilbagetrukne produkter
FashionForum.dk følger naturligvis op på vejledningen fra Dansk Erhverv. I mellemtiden vil redaktionen anbefale interesserede at besøge EU’s RAPEX-websted. Via RAPEX giver unionen mulighed for hver eneste uge at følge, hvilke produkter, der er blevet tilbagekaldt på grund af ulovligt indhold på markeder over hele Europa.
Her kan man se såvel ophavsland, det specifikke produkt og dettes mangler. Således kan man se, at alene i uge 52 i fjor blev tilbagekaldt børnetøjsartikler fra både Danmark, Tyskland, Polen, Ungarn og Rumænien – og at det især er stranguleringsfare, der er årsagen. Danske Småfolk måtte nemlig tilbagekalde både en top og en kjole med bindebånd i nakken.
Se mere om RAPEX-listen her.