Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Byder fremtiden på gebyr for kontantbetaling?

De er besudlede, forældede og hundedyre i drift, og derfor foreslår finanssektoren nu, at det skal koste et gebyr at bruge mønter og sedler.
De er besudlede, forældede og hundedyre i drift, og derfor foreslår finanssektoren nu, at det skal koste et gebyr at bruge mønter og sedler.

De er besudlede, forældede og hundedyre i drift, og derfor foreslår finanssektoren nu, at det skal koste et gebyr at bruge mønter og sedler. Det skriver Politiken mandag. 

"Kontanter var smarte, dengang de afløste naturalier som betalingsform. Men nu er vi i en digital tidsalder, og så bør samfundet understøtte, at vi betaler mest muligt elektronisk og mindst muligt med papir og metal. I det lys ville et gebyr på kontanter være incitamentsfremmende," siger Tina Füssel, direktør for infrastruktur i Nets – tidligere PBS, til Politiken. 

En ny rapport fra Nationalbanken viser, at de samfundsmæssige omkostninger ved brug af kontanter løb op i 5,8 milliarder kroner i 2009. Alene i bankerne var omkostningen ved at håndtere krøllede sedler og klingende mønter højere end alle andre betalingsformer tilsammen: dankort, internationale kort, bankoverførsler og betalingsservice. 

Professor Jan Damsgaard fra handelshøjskolen CBS i København peger på, at sedler og mønter giver øget risiko for røverier og derfor udgifter til forsikring og sikkerhed:

"Faktisk er der ingen grund til at have kontanter overhovedet. Kontanter giver større omkostninger, de bruges i forbindelse med sort arbejde, de øger risikoen for røverier, og de spreder sygdomme, fordi man rører ved dem," siger Jan Damsgaard, der forsker i betalingsformer, til Politiken. 
 
Kilde: Politiken