Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Margit Brandt er gået bort

Den danske modescene har mistet et ikon. Margit Brandt er død, 66 år gammel.
Den danske modescene har mistet et ikon. Margit Brandt er død, 66 år gammel.

Når man tænker på Margit Brandt, falder tankerne på et designtalent, der levede og åndede for design og gennem årtier var fremgangskvinde for dansk mode.

Man ser hende på rulleskøjter, grinende, og hånd i hånd med sin mand Erik, på gaderne i New York. Man ser hende med sine store Mary Quant-øjne og blonde hår, smilende og poserende, eller dybt koncentreret over en tegning eller tilretningen af en kjole.

Spydspids for dansk mode
Margit Brandt var en spydspids for dansk mode. Efter sin uddannelse på Margrethe-Skolen og  Københavns Tilskærerakademi, samt ophold hos Louis Feraud og Pierre Balmain i Paris, blev hun i 1966 gift med Erik Brandt, og sammen oprettede de designfirmaet ’Margit Brandt’.

Og deres talenter for design og forretning viste sig at være det perfekte match:

I slut 1960erne, 1970erne og 1980erne revolutionerede og begejstrede de den internationale designscene med mode, parfume, briller, ure, smykker, boligindretning og interiør, og både Margit og ’Margit Brandt’ blev verdenskendt.

Internationalt virke

Sammen etablerede Margit og Erik Brandt filialer af deres virksomhed i Schweiz, Japan og Hong Kong, og i 1981 indtog de det amerikanske marked under navnet Brandt’s America Inc og i samme årti startede med at drive kro- og gallerivirksomhed med bl.a. Brandts Pakhus, Skovshoved Hotel og Hotel Store Kro. 

I 1988 og 1992 var Margit designeren bag de danske OL-uniformer, og i 1998 tegnede hun Flyvevåbnets gallauniform.

I 2005 relancerede og opdaterede Brandt-familien – med parrets datter Julie Brandt Dam i spidsen som kreativ direktør – flere af de gamle kollektioner og snit fra 1960erne, et tiltag, der blev et succesfuldt comeback for virksomheden.Hædret
 og æret
Margit Brandt er flere gange blevet anerkendt for sit talent, virke og betydning for dansk mode. I 2006 modtog hun ’Alt for damernes’ æresguldknap, og i 2007 fik hun den ærefulde kåring som ridder af Dannebrog.

Margit Brandts oeuvre blev sidste år hædret på den omfattende udstilling ‘Walk on the Wild Side. Margit Brandt – Dansk modedesign 1965 -1980’ på Designmuseum Danmark, en udstilling, der rejste videre til Trapholt i foråret 2011.

Margit  Brandt udåndede kl. 02.00 i nat efter 5 års sygdom. Hun blev 66 år gammel.Hun vil blive husket, savnet og æret af den danske modebranche.[[addon]]