Tingelingelater ftalater: Omskrevet børnesang skal få folk til at vaske nyt tøj inden brug
Miljøstyrelsens bruger børnebogsretorik til at få folk til at vaske deres nye tøj inden brug. Men meningen er god nok - kemikalierne skal ud af tøjet inden, du tager det på.Miljøstyrelsen har netop offentliggjort kampagnen "Kemikalier i tøjet er hverken for børn eller voksne", der opfordrer til, at alt tøj bliver vasket inden det tages i brug. Og det med god grund: De færreste ved fx, at der bruges ½ – 1 kilo kemikalier til at producere én T-shirt. Og der kan sidde rester tilbage, når tøjet lander i butikken . Tøjet kan være behandlet med midler, der forhindrer, at det krymper og krøller, eller at der går mug i det under transporten fra Fjernøsten, hvor det meget tøj i dag fremstilles.
I forbindelse med udgivelsen af kampagnen har FashionForum.dk talt med Louise Fredsbo Karlsson fra Miljøministeriets kemikalieafdeling, der står bag.
”Miljøstyrelsen har i mange år haft fokus på restkemikalier i tøj, og vi vil gerne ud med gode råd om, hvordan man kan mindske sin udsættelse for dem – bl.a. ved, at man skal vaske nyt tøj, inden man bruger det. Kampagnen er vedtaget af et enigt folketing som led i kemikaliehandlingsplanen,” fortæller dyrlæge Louise Fredsbo Karlsson fra Miljøministeriets kemikalieafdeling om kampagnen og fortsætter:
”Vi vil med kampagnen gerne gøre opmærksom på, at voksentøj også skal vaskes inden brug. Der er en del, der kun vasker børnetøj før brug, men ikke tøj til voksne.”
Tinge-linge-later, ftalater, farve-stof-fer, triclosan, Se til højre, se til venstre, vask nu tøjet, Bum bum bum. Miljøstyrelsen har valgt at bruge omskrevne børnesange til at kommunikere deres budskaber, og om det siger Louise Fredsbo Karlsson:
”Vi har valgt en løsning med tre forskellige børnesange, der gerne skal vække genkendelse hos mange – samtidig med, at de nye tekster får budskaberne igennem til modtagerne.”
På illustrationen ser man en soldat og ved siden af ham, hænger hans trøje og drypper, hvad der ligner, blod. Ifølge Louise Fredsbo Karlsson er dette dog en fejltolkning:
”Meget tøj indeholder restkemikalier, bl.a. overskydende farvestoffer fra indfarvningen. Tegningen skal illustrere at trøjen drypper restfarve.”
I kampagnen anbefales det bl.a., at man køber enten miljømærket eller ØKO-Tex-mærket tøj, der endnu er svært tilgængeligt, hvilket kan gøre det svært for den ellers miljøbevidste forbruger at følge rådene. Der ligger dog en strategi bag rådet:
”Desværre er udbuddet af miljømærket tøj endnu ikke stort, men vi håber, at kampagnen kan være med til at øge efterspørgslen og på sigt udbuddet af miljømærket tøj. Hvis man har mulighed for at vælge miljømærket tøj, så er det et godt valg,” slutter Louise Fredsbo Karlsson.
Miljøministeriets gode råd for at undgå udsættelse for kemikalier gennem tøj:
- Vask alt nyt tøj, sengetøj og håndklæder, inden du tager det i brug
- Køb tøj og tekstiler med de officielle miljømærker, Blomsten og Svanen. På den måde tager du hensyn til miljøet. Du kan også vælge tøj der er mærket med ØKO-Tex.
- Køb tøj uden PVC-tryk, der ofte er blødgjort med ftalater. Spørg i forretningen, hvis du er i tvivl.
- Undgå tøj, der er behandlet med bakteriedræbende midler. Kig efter, om tøjet er mærket som fx bakteriedræbende, antibakterielt eller lugtfrit.
- Brug miljømærket vaskemiddel uden parfume. Og undgå skyllemiddel.
- Sørg for god udluftning, når du kommer hjem med renset tøj.
Kampagnen er skudt i gang ses og høres i OBS, aviser, magasiner, radio og på nettet.
DEBAT: SYNES DU, AT DE OMSKREVNE BØRNESANGE KOMMUNIKERER BUDSKABET GODT? LOG IND OG SKRIV DIN KOMMENTAR!