Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Kina: Store eksportmuligheder for dansk mode

Kinas nye generation af forbrugere i midtersegmentet vokser – og de er parate til dansk design, fortæller Mette Knudsen, der er handelskonsul i det danske handelskammer i Shanghai.
Kinas nye generation af forbrugere i midtersegmentet vokser – og de er parate til dansk design, fortæller Mette Knudsen, der er handelskonsul i det danske handelskammer i Shanghai.

Kina er ved at være parat til dansk design, for nu behøver der ikke længere at stå Gucci eller Louis Vuitton i nakken (og helst også på brystet) af bluserne, før kineserne køber dem.

”Den nye unge generation af forbrugere, dem i midten af tyverne, tør godt mikse og matche den billige t-shirt med en Hérmès-taske. Og det er interessant for Danmark,” fortæller Mette Knudsen, der er handelskonsul i det danske handelskammer i Shanghai.

Hun forklarer, at Kina jo først for nyligt er blevet åbnet op som frit marked:

”Så hele ideen om brands er ny. Det har selvfølgelig været meget taknemmeligt for dem, der har et verdenskendt brand. Både Chanel og hele Louis Vuitton-gruppen har klaret sig virkelig godt i Kina, men nu ændrer adfærden sig.”

Hun fortæller, at det amerikanske handelskammer, AmCham, i begyndelsen af året forsøgte at kortlægge, hvorfor de udenlandske brands sakkede bagud i Kina.

Her konkluderede de, at det segment, der henvendte sig til den brede middelklasse (som også er størstedelen af danske modebrands’ målgruppe), har haft svære kår i Kina, fordi denne forbrugertype endnu ikke fyldte særlig meget.

”Men det er ved at ændre sig, og derfor ser vi muligheder nu. Især i storbyerne, hvor lønniveauet så småt begynder at ligne det danske. Vi har jo ikke rigtigt luksusbrands i Danmark – vi har ikke tradition for haute couture,” siger hun og fortsætter:

”Kina har ikke hidtil haft paratheden eller designforståelsen til at tage danske midtersegmentbrands til sig,” forklarer hun om en befolkning, der for flertallets vedkommende efter årevis med stor fattigdom og lille udvalg har haft brug for at flashe den nyvundne rigdom med logo-G’er, LV’er og dobbelt-C’er på tøj og tasker.

For danske brands i Kina, skal der dog stadig investeres i brandværdien, hvis Kina-drømmen ikke skal ende som et mareridt:

”Man skal som dansk virksomhed tage stilling, om man er villig til at lægge arbejde i at gå fra wholesale til decideret brand. Hvis du er parat til det, så rummer det her marked virkelig meget potentiale,” siger konsulen.

Hun mener, mange danskere har begået den fejl at tro, at det bare gjaldt om at finde en lokal agent, ’og så går det nok’:

”Men uden et klart koncept er der lang vej. Kina er så småt på vej ind i multibrand-æraen, det er et signal til os om, at designforståelsen så småt er på plads.”

Hun understreger, at danske brands har kæmpemuligheder i Kina:

”Det kræver bare, at de sætter tid og ressourcer af til eventyret. Det behøver ikke være dyrt at være i Kina, men det at sætte sig ind i det hele kræver bøffer. Du skal ville det. Ellers kan du lige så godt holde sig væk.”

Foto: Vogue China