Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Ungdom på krukke

Sandheden om rynkecreme ligger midt mellem urealistiske løfter og blind skepsis.
Sandheden om rynkecreme ligger midt mellem urealistiske løfter og blind skepsis.

Anti-age har altid været et skisma mellem på den ene side urealistiske løfter om ungdom på krukke fra producenterne og på den anden side skeptikernes totale afvisning af rynkecremernes effekt.

Sandheden ligger et sted midt i mellem, og i de senere år med en hældning til producenternes side, for moderne forskning har bragt ingredienser for dagen, som faktisk kan have en effekt på rynker. Mindre ja, og ikke som hverken botox eller fillers, men stadig en synlig effekt.

Det nye årtusinde er tiden for rynkecremer, der faktisk virker, og det er tid til at kaste sin skepsis af sig og se på de ingredienser, der har massiv videnskabelig dokumentation for at kunne mindske rynker, linjer og slap hud.

Verden er stadig fuld af rynkecremer, der bare er ganske almindelig fugtighedscreme, men moderne forskning har også bragt en række små mirakler frem, som virker og kan have en positiv effekt på aldrende hud.

Retinol var et af de første stoffer, som kom frem, som kunne dokumentere sin effekt. A-vitaminsyre i form af det receptpligtige stof tretinoid er stadig det eneste godkendte lægemiddel mod rynker, og Retinol er den milde (og selvfølgelig mindre effektive) version af dette. Det har været på markedet længe, men er stadig et godt valg i kampen mod rynker. Det øger den hastighed, hvormed hudcellerne dannes og udskiftes og stimulerer dannelsen af ny collagen. Tilsammen kan det give huden et yngre udseende.

Peptider er et relativt nyt fænomen indenfor hudpleje, men det er nok det mest lovende, når det kommer til anti-age. Her finder du ingredienser, der rent faktisk kan få linjer og rynker til at se mindre ud, og der er masser af videnskabelig forskning til at bakke det op. Listen over forskellige peptider er lang, og de virker alle lidt forskelligt, men fælles for dem er, at de stimulerer huden til at danne mere af den collagen, vi taber med alderen. Den snyder huden til tro, at den har tabt collagen og skal danne mere, og på den måde kommer rynker og linjer til at blive mindre.

Niacinamid er et derivat af B-vitamin og har vist sig nyttig i behandlingen af flere hudlidelser. Forskningen inden for anti-age og niacinamid er stadig kun i sin vorden, og de fleste studier har været betalt af de firmaer, der sælger produkter med niacinamid, men resultaterne er lovende. Forskningen tyder på, at niacinamid kan stimulere dannelsen af ceramider og ikke mindst mindske den skadelig effekt af uv-stråling og mindske hyperpigmentering og rynker.

EGF – Epidermal Growth Factor gav Stanley Cohen fra Vanderbilt University en Nobelpris i Fysiologi og Medicin i 1986 og blev patenteret i 1989. Det er et stof, der findes naturligt i huden og spiller en vigtig rolle for vores hudceller. Man kan tilføre dette stof gennem cremer eller serum, og det kan have en god effekt på rynker og hudens generelle udseende. Det har aldrig vundet stor folkelig udbredelse, selvom det har været på markedet relativt længe, sandsynligvis på grund af den høje pris, produkterne med EGF har.

Der findes andre stoffer, som har vist tegn på anti-age egenskaber, og forskningen på området er så intens, at der hele tiden dukker nye op.

Forbrugeren skal selvfølgelig stadig iklæde sig sund skepsis, når de bliver mødt med anti-age påstande, men fortidens holdning om, at ”rynkecremer virker ikke” er ikke længere berettiget. Videnskaben har bragt anti-age  ind i det nye årtusinde.