Danske Modeller: De fleste spiseforstyrrelser er usynlige
De fleste spiseforstyrrelser er usynlige, siger model Ida Burchardi, der ikke bebrejder modebranchen for ikke at opdage de mange tilfælde."De fleste spiseforstyrrelser er usynlige," siger model Ida Burchardi, der ikke bebrejder modebranchen, at mange tilfælde ikke bliver opdaget.
”Spiseforstyrrelser er i langt de fleste tilfælde en usynlig lidelse. Jeg bebrejder ikke modelbureauerne og modedesignerne, at de ikke kan se det på alle de unge modeller,” siger Ida Burchardi, der selv er model og samtidig formand for foreningen Danske Modeller.
Læs også: Modedesignere byder etisk charter velkommen
Foreningen tæller i dag 130 medlemmer og har til formål at skabe et fagligt og socialt netværk for danske modeller, der arbejder i Danmark. Derudover arbejder foreningen for at forbedre modellers vilkår og hjælper nye modeller med information og støtte til de udfordringer, man møder som model. Og det er der brug for, lyder det fra Ida Burchardi:
Etisk Charter er et godt signal
”Jeg bliver ofte kontaktet af piger, der ikke ved, hvordan de skal forholde sig til, at de ikke må tage på i vægt. Eller piger på 14-15 år, der har skrevet under på, at de ikke må øge deres vægt i to år i en periode, hvor de samtidig skal gro hofter og kvindekrop,” fortæller Ida Burchardi, der hilser opdateringen af det etiske charter velkommen:
”Det etiske charter sender et godt signal udadtil såvel som indadtil, og det giver god mening, at man ikke må sende et ungt menneske på podiet, som man ikke engang må sætte bag kassen i Fakta,” siger hun og understreger vigtigheden af, at der bliver snakket på tværs af fag, når der skal nedsættes retningslinjer for modellernes arbejdsvilkår og sundhed:
”Der skal være en dialog mellem modebranchen og de lægeligt uddannede, når man laver et sådant charter. Det nytter ikke noget, at der sidder nogle læger og laver det alene. Det skal også have hold i virkeligheden,” siger Ida Burchardi og henviser også til det sundhedstjek, der er undervejs.
Sundhedstjekket skal teste modellers både fysiske og psykiske tilstand, og ikke som i flere andre lande kun tjekke modellernes BMI, for som Ida Burchardi siger:
BMI-tests fanger de forkerte
”En BMI-test ville fange de forkerte og måske fange dem, der er raske i stedet for dem, der har en usynlig spiseforstyrrelse.”
Ida Burchardi afslører også, at hun er spændt på, hvordan sundhedstesten vil blive taget imod af modellerne. Oplægget til testen ligger klart og er sendt til vurdering hos ledende læger, psykologer og psykiatere, hvor den dog har mødt modstand, fordi det menes at være uetisk at sundhedsteste personer, for at de kan udføre en bestemt type arbejde.
Læs også: Polemik om sundhedstest af modeller
“Det er blevet sagt, at man ikke kan tabe sig for at blive model, men det kan man altså godt,” fortæller Ida Burchardi, der som ung gymnasiepige tabte sig 15-20 kilo på opfordring fra et modelbureau, og som hun selv med lidt ironi siger, ”Jeg tabte mig – og så var jeg pludselig model.”
Ida Buchardi er ofte blevet citeret i medierne efter, at hun i en kronik i Politiken i detaljer beskrev hvor meget – eller rettere – hvor lidt mad, hun indtog i den periode af sit liv.
Eksternt link: Profession: Fotomodel
Altid svimmel
I dag er hun ved at uddanne sig til interaktionsdesigner på Designskolen Kolding og oplever også i forbindelse med sine designprocesser her, at ingen bryder sig om at blive målt og vejet. Hverken modeller eller medstuderende.
”Det er ikke noget, der er særligt befordrende for ens selvværd,” konstaterer hun og husker også tilbage til den tid, hvor det var en kilde til selvtilfredshed og ros, når hun blev målt og havde tabt sig.
”Jeg var altid svimmel og troede, at alle tynde mennesker havde det sådan – men det har de jo altså ikke," siger hun og slutter:
”Modebranchen beskæftiger sig efterhånden så meget med bæredygtighed og miljø – den omsorg bør også omfatte socialt ansvar og modellernes velfærd. Jeg synes, det er fantastisk med det etiske charter, og håber, at det bliver godt implementeret i branchen.”
Landforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade anslår at omkring 75.000 mennesker i Danmark har en spiseforstyrrelse, heraf er 55.650 kvinder mellem 15 og 45 år.
Læs mere om foreningen Danske Modeller.