Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

EU bugner af ulovlige kopier

Stærkt stigende import af lyssky mærkevarekopier. 66 pct. flere sager om kopivarer i Danmark på et år.
Stærkt stigende import af lyssky mærkevarekopier. 66 pct. flere sager om kopivarer i Danmark på et år.

Stærkt stigende import af lyssky mærkevarekopier. 66 pct. flere sager om kopivarer i Danmark på et år, skriver epn.dk

Trods myndighedernes massive skræmmekampagner og advarsler er handelen med ulovlige kopivarer via internettet stærkt stigende i hele EU.

Kopier af potensmidler fremstillet i Indien, Rolex-ure fra Thailand, krøllejern og Gucci-tasker fra lyssky fabrikker i bl.a. Kina og massevis af andre tvivlsomme plagiater fra Fjernøsten vælter inden over EU’s grænser i hidtil uhørt omfang.

I en grænsehandelsrapport, der ventes offentliggjort fredag i næste uge, slår EU-Kommissionen alarm over udviklingen i privates indkøb af ulovlige kopivarer, erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten.
Kopivarer for milliarder af euro truer europæiske fabrikanter på deres levebrød i foruroligende hast.

Stigning på et år: 66 pct.

Udviklingen bekræftes af lederen af Skats task force for varemærkeforfalskning, Trine Dancygier. 



På kun et år er antallet af sager om beslagte kopivarer sendt til danske forbrugere steget med 66 pct. til langt over 1.000 sager. 

Værdien af varerne, opgjort som værdien af de tilsvarende ægte varer, er samtidig blevet mere end fordoblet – fra 45 mio. kr. til 91 mio. kr.

Trine Dancygier kan til gengæld konstatere et betydeligt fald i antallet af rejsende, der snuppes i tolden med ulovlige eller for mange varer i kufferterne.

"Strategien med den stærkt tiltagende internethandel er, at man dermed slipper for at stå og debattere med en tolder. Nu kan man i stedet i ro og mag gå derhjemme og vente på forsendelsen med den billige kopi. Hvis altså den når frem,« siger Trine Dancygier. 

Hun oplyser, at Skat i princippet kan tilbageholde alle postpakker for at forvisse sig om, at indholdet i dem er lovligt.

Toldere på kursus
Er der tvivl om en vares ægthed, kan Skat kontakte mærkevareleverandørerne. 

Hvis der viser sig, at der er tale om en forfalskning, bliver der tale om en sag mellem forbrugere og fabrikanten.

 Senest har tolderne været kursus i at kunne kende forskel på ægte krøllejern og dygtige fremstillede kopier fra Kina.

Erhvervsjuridisk chef i Dansk Erhverv Sven Petersen fordømmer den stigende import af forfalskninger:



"Forbrugernes snyder virksomhederne bag de originale produkter for omsætning og belønning for at have investeret i udviklingen af varerne. Og ofte understøtter med stærkt kriminelle miljøer i leverandørlandene. Og endelig risikerer man en overordentlig stor regning for ulovlig import," siger Sven Petersen.



Han mener, at finanskrisen og indskrænkninger i husholdningsbudgetterne har en del af skylden for, at forbrugerne i stigende grad falder for fristelsen til at købe lyssky kopier frem for de ægte varer.

Kilde: epn.dk