Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Minkavlere jubler over dyrevelfærdsrapport

Ny rapport viser ifølge pelsbranchen langt færre skadede mink, end aktivister hævder.
Ny rapport viser ifølge pelsbranchen langt færre skadede mink, end aktivister hævder.

Ny rapport viser ifølge pelsbranchen langt færre skadede mink, end aktivister hævder. Det skriver Landbrugsavisen.dk.

Statens dyrlæger og tilsynsfolk fandt meget få syge og tilskadekomne dyr ud af de mange millioner mink, der er blevet tilset. Og kun på hver 23. farm fandt tilsynsfolkene anledning til at anmærke overtrædelser vedrørende håndtering af én eller få syge/tilskadekomne mink.

Der blev ved kontrollen slet ikke fundet dyr, der havde været udsat for groft uforsvarlig behandling efter Dyreværnsloven. Det skriver Dansk Pelsdyravlerforening i en pressemeddelelse.

Et andet billede
Til gengæld fandt de tilsynsførende angiveligt, at halvdelen af farmene i 2010 ikke overholdt samtlige 107 tjekpunkter i det omfattende regelsæt for driften. En betragtelig del af disse fejl burde dog ikke indgå i statistikken, idet det sent på året viste sig, at tilsynsfolkene havde anvendt en forkert regelfortolkning – denne fodnote fremgår også af årsrapporten, lyder det i meddelelsen fra pelsbranchen.

Formanden for Dansk Pelsdyravlerforening, Tage Pedersen, glæder sig over, at tilsynet viser et helt andet sandhedsbillede, end det som senest har været forsøgt tegnet af dyrerettighedsgrupper og TV2s Operation X.

"Vi har forbedret os"
"Tilsynet bekræfter, at sår og skader kun findes i meget beskedent omfang, og det svarer helt til, hvad vi selv og vores egne dyrlæger oplever på farmene. Det er rart at få sandheden frem, for skulle man tro mediernes fremstilling, så ville man jo nærmest forvente at se syge dyr over det hele. Sådan er det bare ikke, og derfor vil jeg gerne takke tilsynet for hjælpen med at få tingene sat i den rette proportion. Mink har det godt, også i sammenligning med andre produktionsdyr og mange kæledyr," siger Tage Pedersen.

De mange bemærkninger for manglende efterlevelse af alle love og forskrifter bekymrer dog pelsdyravlerforeningen.

"Det er ærgerligt, at så mange avlere ikke i 2010 levede op til alle regler. Den har især været gal med medicinlogbøger, dødsfaldslogbøger og beskæftigelsesmaterialer til minkene. Men de foreløbige tilsyn her i 2011 viser, at nu er budskabet forstået og også disse ting på plads på langt langt de fleste farme," siger Tage Pedersen.

Obligatoriske aftaler
Efterlevelsen af de mange farmtekniske og administrative krav vil pelsdyravlerne styrke med en lang række initiativer, som Dansk Pelsdyravlerforening allerede satte i gang sidste år.

Derudover kommer nu obligatoriske rådgivningsaftaler med praktiserende dyrlæger, lige som i øvrige husdyrhold. Og endelig indføres til september uddannelseskrav til alle pelsdyravlere. Dette foreslog Dansk Pelsdyravlerforening allerede i 2004 i et fælles initiativ sammen med Dyrenes Beskyttelse.

Kilde: Landbrugsavisen.dk