Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Den traditionsrige studenterhue får god samvittighed

Nu kan der købes studenterhuer der er bæredygtige eller giver uddannelse til børn i Afrika.
Nu kan der købes studenterhuer der er bæredygtige eller giver uddannelse til børn i Afrika.

Mere end 35.000 studenter udklækkes hvert år fra de danske gymnasiale uddannelser – og størstedelen af dem, sætter en studenterhue på hovedet. Og nu er der mulighed for, at studenterne kan købe studenterhuer der har samvittigheden i behold.

Hos Designskolen Kolding har designer Pernille Fisker arbejdet sammen med huefirmaet C.L. Seifert der sælger 75 pct. af alle studenterhuerne i Danmark. Her har Pernille Fisker udarbejdet en bæredygtig, biologisk nedbrydelig studenterhue, fordi studenterhuen ikke er så ren, som den hvide farve angiver. Huens kridhvide puld er nemlig kemisk bleget og behandlet. Plastikskyggen i PVC er blødgjort med hormonforstyrrende phthalater og derudover indeholder huen en række andre miljøskadelige plastikdele, såsom stivere og kunstlæder.



En lang arbejdsproces 

Pernille Fisker har arbejdet to år med den bæredygtige studenterhue ud fra Cradle to Cradle-konceptet, der handler om at designe produkter, der ikke ender som forurenende affald. De kan enten indgå i nye produkter i et såkaldt teknisk kredsløb, eller som naturen kan nedbryde i et biologisk kredsløb uden at udskille skadelige stoffer.

”En studenterhue består af rigtig mange dele, hvilket gør den vanskelig at inkorporere i et teknisk kredsløb. Desuden giver det meget bedre mening med en biologisk nedbrydelig hue, fordi så mange mennesker har gode, personlige minder knyttet til deres hue – og gemmer på den af samme årsag. Den bæredygtige studenterhue er så ren, at man bogstaveligt talt kan tage den med sig i graven,” fortæller Pernille Fisker. 
 


Den bæredygtige studenterhue indeholder ingen giftig plastik, lim eller anden kemi, men er lavet af ubleget økologisk bomuld, uld, viskose, silke, guld, sølv, læderkomposit og det alternative plastmateriale PLA, der er fremstillet af majsstivelse. Det samme gælder for viskose, der består af plantestoffet cellulose. Det har været en kompleks proces at finde de rette materialer – men den største udfordring har været at finde leverandører, oplyser Pernille Fisker. For at fuldføre arbejdet med studenterhuen, måtte hun gå grundigt til værks.

 
”Jeg startede med at splitte nogle af firmaets huer helt og aldeles til atomer, for at finde ud af, hvad de er lavet af og hvordan de er sat sammen. Derefter gik jeg i gang med at finde alternative, bæredygtige materialer og løsninger til sammensætningen af huen,” forklarer designeren, der har fokuseret på at holde designet lækkert og i god kvalitet, så den ikoniske hue kan holde en hel livstid.

10 pct. af bestillingerne skal være bæredygtige
Pernille Fisker afleverede projektet til C. L. Seifert i efteråret. Det første eksemplar af den bæredygtige studenterhue modtog hun i april. 


”Vi går i gang med en større certificeringsproces med Vugge til Vugge Danmark nu, for at få de sidste løse ender på plads og få den bæredygtige studenterhue korrekt certificeret. I den proces vil vi også inddrage vores emballage. Den skal redesignes og det vil vi gøre efter Vugge til Vugge konceptet,” fortæller Jens Eriksen, adm. direktør i C.L. Seifert.

Han forventer, at næste års studenter vil få en 100 % bæredygtig studenterhue på hovedet. 

C.L. Seifert har ikke markedsført den bæredygtige studenterhue til dette års studerende, kun mundtligt på nogle af uddannelsesstederne, netop fordi den ikke var 100 % klar.

”Men den bæredygtige studenterhue og samarbejdet med Designskolen Kolding bliver en del af markedsføringen til næste års studenter og vi har store forventninger til den. Det er et rigtig godt produkt, som Pernille Fisker har udviklet, og vi tror på, at det bliver en succes,” siger Jens Eriksen.

I år har omkring 500 studenter købt den bæredygtige studenterhue. Jens Eriksen forventer, at ca. 10 % af bestillingerne næste år vil være på den bæredygtige studenterhue.

Den bæredygtige studenterhue er dog ikke den eneste mulighed for at finde en mere samvittighedsfuld studenterhue. Initiativ for Liv tilbyder således en studenterhue der støtter uddannelse i Afrika.

Læs mere om den bæredygtige studenterhue her, og læs mere om Initiativ for Liv her.

Billede: Københavns Bymuseum.