Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Kulturarvsstyrelsen giver millionbeløb til tekstilleksikon

Kulturarvsstyrelsen har givet 1,1 mio. kroner til projekt, der åbner et kæmpe univers med dragter og tekstiler.
Kulturarvsstyrelsen har givet 1,1 mio. kroner til projekt, der åbner et kæmpe univers med dragter og tekstiler.

Abehud, bufant og ål i strømperne! Det er alle ord og udtryk, som et nyt net-leksikon vil give nærmere forklaring på. Kulturarvsstyrelsen har givet 1,1 mio. kr. til projektet, der åbner det kæmpe univers med dragter og tekstiler.
Leksikaet bliver gratis at bruge for alle og forventes i luften indenfor 2-3 år, fremgår det af en pressemeddelelse.
 
En amazone ikke kun er en krigerisk kvinde fra den græske mytologi, men betegner også en type ridetøj for kvinder i 1800-tallet. Abehud er en slags imiteret fløjl, som blev brugt på damehatte i 1900-tallet. Alle ordene og talemåder fra det store tekstilunivers skal dokumenteres i textilnet.dk. For eksempel skal man være over en bestemt alder for at vide, at ål i strømperne betyder, at strømperne er gledet ned og sidder i folder om benene.
 
Mærkelige ord og udtryk bliver foldet ud

Det er museumsinspektør i Den Gamle By, Tove Engelhardt Mathiassen, der leder projektet under De Danske Museers Dragt- og Tekstilpulje.

”På museerne får vi tit spørgsmål om mærkelige ord, som man for eksempel kan læse i H.C. Andersens eventyr, i erindringer eller i regnskaber. Med textilnet.dkkan vi gøre ord, som også er en kulturarv tilgængelige for alle. Hvem ved for eksempel, at en bufant er en falsk barm brugt før push-up Bh’en eller Bh’en overhovedet var opfundet?” siger Tove Engelhardt Mathiassen.
 
En mængde viden bliver tilgængelig for alle
Siden 2004 har en arbejdsgruppe under De Danske Museers Dragt- og Tekstilpulje arbejdet målrettet med historiske og moderne dragt- og tekstilord til en gratis elektronisk ordbog på internettet.

Hidtil har projektet textilnet.dk fået generøs støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks fond, Kong Frederik og Dronnings Ingrids Fond, Augustinus Fonden og Farumgaard Fonden. Kulturarvsstyrelsen har nu med bevillingen på 1,1 mio. kr. sikret, at sidste del af det store projekt kan gennemføres. Kulturarvsstyrelsen skriver om projektet i sin begrundelse:

"Textilnet.dk vurderes  som pionerindsats med et nationalt sigte og et bredt perspektiv, der bl.a. sætter tekstilforskningen ind i en aktuel kontekst med design og mode."
 
Projekt vækker international opmærksomhed
Arbejdet skal ske i en tæt faglig dialog med Danmarks Grundforskningsfonds Centre for Textile Research ved Saxo-instituttet, Københavns Universitet og Nationalmuseet. Her arbejder et hold af internationale forskere med tekstilterminologi fra oldtiden til i dag og i flere europæiske sprog. Centerleder og professor Marie-Louise Nosch siger:

"Det er en enestående og ambitiøs satsning fra Kulturarvsstyrelsens side, som vil vække international opmærksomhed og skabe nye samarbejder mellem museer og universiteter i Danmark og udland."

Læs mere om projektet her

LÆS OGSÅ:

Genmæle: Designforskning, ja tak!

Nu også intelligente tekstiler i Danmark