Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Sansebombardement fra Alexander McQueen

Dorrit Bøilerehauge, Ph. D. og Videncenterchef på TEKO, har besøgt hyldest udstillingen til Alexander McQueen på The Metropolitan Museum of Art i New York. 

Udstillingen Savage Beauty på The Metropolitan Museum of Art i New York giver en enestående oplevelse af Alexander McQueens sammensatte univers. De hundrede designs og den totale iscenesættelse heraf, gør udstillingen til et eventyr med kapitler, der forholder sig til noget så forskelligt som det gotiske, det primitive, det eksotiske, nationalisme og naturalisme, kvinden, britisk historie og til naturen. 

Er det så interessant, hvis ikke man umiddelbart finder disse perspektiver fængende? Ja, det er det! 

Med Metropolitan Museum of Arts udstilling kommer vi dermed selv til at forholde os til om samtiden, historien, det menneskelige vilkår og til kunstneren Alexander McQueen. Den æstetiske dimension hersker sammen med sindsstemninger, der går under huden, hvis man giver sig selv et øjeblik med moden som medium. 

Udstillingens mange kontraster: livet – døden; skønhed – grimhed;  raffinement – upolerethed; dyr – dyriskhed; og nationalisme – naturalisme sætter sanserne på arbejde, når formidlingen går via stof, film, lyd og lys og alt smelter sammen i en filosoferen over livet, form, design og effekt i en smuk melankoli.

De mange citater fra Alexander McQueen giver essensen, som for eksempel: I don’t think like the average person on the street. Nej, det kan vi se og tusind tak for det!

Udstillingen giver desuden god indføring i nogle af de mange shows eller måske snarere happenings og installationer af Alexander McQueen gennem årene, og som det måske ikke altid har været så let at fange meningen med i farten. 

Jeg brugte over to timer på stedet, og de syv dollars til høretelefoner med introduktion til mange interessante aspekter var en god investering. Alligevel er det uden tvivl en udstilling, som mange kan få rigtig god oplevelse ud af ved blot at simpelthen at se den. Den rummer en sanselighed, dybde, passion og æstetik, der viser hvor højt moden kan flyve som kunst. En rebelsk kreativitet verden sjældent ser mage til. 

Den måde hvor museet serverer de unikke kreationer og designs; hele udstillingens ramme i opbygning, lys og ikke mindst lyd gør, at oplevelsen strømmer igennem alle sanser og sætter et uudsletteligt indtryk.  Man må overgive sig følge med ind i universet Savage Beauty.

Det er ganske enkelt en uforglemmelig, smuk oplevelse.

Savage Beauty, 4. maj – 7. august 2011, The Metropolitan Museum of Art, New York City, New York