Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Forbruget steg i april på grund af påsken

Forbrugerne kom til lommerne i april. Der er tale om den største stigning i forbruget i mere end tre år.
Forbrugerne kom til lommerne i april. Der er tale om den største stigning i forbruget i mere end tre år.

Forbrugerne kom til lommerne i april. Der er tale om den største stigning i forbruget i mere end tre år, skriver business.dk

Danskerne fik luftet pungen i april. Detailsalget steg med 0,9 procent i forhold til måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den højeste stigning i tre år.

Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit, siger, at det er positivt – ikke mindst i lyset af, af det samlede forbrug faldt i første kvartal.

"Når det er sagt, så skal den pæne stigning over året dog nok ses i sammenhæng med påskens tidlige placering sidste år. Sidste år faldt detailsalget op til påsken i marts modsat i år hvor påskeindkøbet fandt sted i april," siger han.

Tore Stramer mener da heller ikke, at tallet ændrer mærkbart på billedet af en overordnet svag udvikling i detailsalget.

"Detailomsætningen har således ligget stort set fladt siden starten af 2009 og har endnu ikke vist afgørende tegn på en egentlig vending," siger han.

Hos Jyske Bank har seniorøkonom Niels Rønholt heller ikke de store forventninger om, at forbrugslysten nu for alvor vil begynde at stige.

"Vi må erkende, at der ikke er nogen nemme løsninger i forhold til at få gang i detailhandlen. Privatforbruget steg kraftigt under højkonjunkturen, og nu er det blevet tid til mådehold efter de store husprisfald," siger Niels Rønholt.

Hos Danske Bank har man da heller ikke armene i vejret efter dagens tal. Privatøkonom Las Olsen siger, at stigningen er overraskende set i lyset af, at dankortomsætningen faldt med 0,8 procent i april.

"Forklaringen kan være, at bilsalget også faldt relativt kraftigt i april. Mange biler bliver betalt med dankort, men bilsalget regnes ikke med til detailsalget," siger Las Olsen.

Økonomien savner et ekstra ben
Han understreger, at man derfor ikke kan tage tallet som udtryk for, at forbrugslysten tog et spring opad i april.

"Det tyder snarere på, at en del af faldet i bilsalget er blevet erstattet af en stigning i detailsalget. Men det er selvfølgelig også bedre end, at forbruget bare falder i takt med bilsalget," siger Las Olsen.

Kilde: business.dk