Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Dansk museum satser på modeforskning

Designmuseum Danmark satser på modeforskning med nyt fondsstøttet projekt.
Designmuseum Danmark satser på modeforskning med nyt fondsstøttet projekt.

Det 21. århundrede har budt på ikke bare en markant stigning i antallet af modeudstillinger på alverdens kunst- og kulturhistoriske museer, men også åbning af en lang række selvstændige, permanente modesamlinger. Dette sætter Designmuseum Danmark (tidl. Kunstindustrimuseet) nu fokus på i forbindelse med et større forskningsprojekt: ”Mode på museerne”.

I Belgien fik Antwerpen sit eget Mode Museum i 2002, i Storbritannien åbnede Fashion and Textile Museum i London samme år, i Spanien åbnede Museo Del Traje i Madrid to år senere, og senest markerede Chile sig med Museo de la Moda, der åbnede i Santiago i 2006.

Fra Designmuseum Danmark forlyder det videre, at mode i dag i højere grad end tidligere indgår på lige fod med andre traditionelle samlingsområder på allerede etablerede museer, og på denne baggrund har designmuseet sat sig for i 2011 at ”afdække og analysere, hvordan andre museer ude omkring i verden indsamler, forsker og formidler mode, og hvilken rolle mode spiller i forhold til museernes synliggørelse og samfundsrelevans,” som det lyder i en pressemeddelelse.
Erfaringerne fra forskningsprojektet skal siden danne grundlag for at udvikle et koncept for, hvordan man på Designmuseum Danmark fremover vil satse på mode.

Projektet ”Mode på museerne”, der er støttet af Nordea-fonden og 15. juni Fonden, skal blandt andet søge svar på det helt grundlæggende spørgsmål: Hvorfor satser museerne på mode? Men videre også undersøge, hvilke muligheder og konsekvenser dette fokus giver og har for museernes praksis og formidling.

Projektet forventes afsluttet i januar 2012 og udføres af projektansat etnolog og ph.d. Marie Riegels Melchior, der har erfaring fra forsknings- såvel som museumsverdenen. Der er etableret et advisory board i forbindelse med projektet med repræsentanter fra Designmuseum Danmark, Københavns Universitet, Danmarks Designskole, Copenhagen Business School og Danish Fashion Institute.

FashionForum.dk bringer senere i dag en nærmere beskrivelse af Designmuseum Danmarks forventninger til satsningen.