Designpris til Henrik Vibskov er godt nyt for dansk mode
Eva Kruse og Bodil Busk Laursen er enige om, at Henrik Vibskovs pris kan bane vejen for flere.Henrik Vibskov, dansk modes enfant terrible, blev torsdag tildelt den prestigefulde svenske designpris Söderberg-prisen, hvormed følger SEK 1.000.000.
I Danish Fashion Institute er adm. direktør Eva Kruse begejstret for, at prisen for første gang bliver tildelt en dansk modeskaber.
”Det er et fantastisk vigtigt signal i forhold til vores arbejde med at beskrive modedesign som kulturform,” siger Eva Kruse til FashionForum.dk.
Tidligere har nemlig primært kunsthåndværkere og grafiske virksomheder vundet prisen, ser man bort fra islandske Steinunn, der med sit strikdesign løb med anerkendelsen i 2008.
Godt tegn
Eva Kruse kalder beslutningen om at give prisen til Henrik Vibskov for aldeles positiv:
”Det her er et rigtig godt tegn på, at mode og kunst krydser klinger, en udvikling vi i DAFI (Danish Fashion Institute, red.) har gjort meget for at fremme,” siger hun og understreger, at man ej heller skal undervurdere, hvad en økonomisk vitaminindsprøjtning i den størrelsesorden, der følger med prisen, kan betyde:
”Henrik Vibskov har bevist, at han kan noget, og i forbindelse med prisen er det jo især vigtigt, at den kommer med så substantielt et økonomisk skulderklap.”
Flere danske shows
Eva Kruse krydser fingre for, at prisen giver Henrik Vibskov en binding til Skandinavien, så han i modsætning til Wood Wood også fremover vælger at afholde shows på sit hjemmemarked:
”Vi håber, at han med denne anerkendelse fra sine hjemmemarkeder vælger at blive i København og også i fremtiden vil holde sine shows her,” slutter hun.
Mode står stærkere og stærkere
På Designmuseum Danmark peger også museumsdirektør Bodil Busk Laursen, der i en årrække har siddet som dansk repræsentant i udvalget bag Söderberg-prisen, på, hvordan mode langsomt men sikkert vinder indpas som respekteret kunstform:
”Mode står stærkere og stærkere. Dansk mode har klaret sig fantastisk fint og er bestemt interessant anskuet fra et kulturelt synspunkt,” mener hun og fortsætter:
”Vi har gennem et par år diskuteret i priskomiteen, at vi ville interessere os for modeområdet.”
Besøg hos Vibskov
Bodil Busk Laursen fortæller, at hele priskomiteen bag Söderberg-prisen hvert år besøger et enkelt af de nordiske lande:
”Denne gang var vi i Danmark. Derfor præsenterede jeg de andre i komiteen for en række modeskabere, som jeg synes er interessante.”
At valget faldt på Henrik Vibskov hænger sammen med, at han bygger en elegant bro mellem netop kunst og design:
”Henrik Vibskov er en interessant skikkelse. Han er et godt eksempel på en ’crossover’. Han har gennem ti år klaret både at vise to årlige kollektioner, etablere forretninger og samtidig udfoldet sig frit mellem kunstneriske grene. Hans virke er båret frem af nogle helt bestemte kunstneriske holdninger, som går igen både i hans installationskunst, hans design og hans musik,” siger museumsdirektøren.
Hun mener, at Henrik Vibskov som vinder bestemt kan smitte positivt af på resten af modebranchen:
”Det er klart, at når en af de største designpriser går til et bestemt område, er det med til at rette lyset mod – ikke bare vedkommende – men også hele det område, han eller hun repræsenterer. I arbejdet med at give moden kulturens gummistempel, er det her bestemt et vigtigt skridt.”
LÆS OGSÅ:
Henrik Vibskov vinder verdens største designpris