Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

April-forbrugerpriser tyder godt for 2011

Nye tal fra Danmarks Statistik peger på mild bedring i 2011.
Nye tal fra Danmarks Statistik peger på mild bedring i 2011.

Forbrugerprisindekset tegner sig lysere i april end måneden inden, og det er især sko og beklædning, der trækker priserne i positiv retning. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Jens Birkeholm, adm. direktør i Dansk Detail, siger ligeud til FashionForum.dk:

”Vores oplevelse er, at april har været skidegod. Jeg sidder og regner på tallene i disse minutter. Men når jeg kigger på det, der allerede er indberettet, har april virkelig været en god måned.”

Sammenligner man april med marts, steg indekset specifikt på beklædning med godt tre procentpoint, men dette kan være svært at regne med:

”Vi har fået bedre vejr, og så skal der købes lettere tøj og sandaler. Og så falder børnepengene desuden omkring den 20. april, og det flytter altså også noget,” forklarer Jens Birkeholm.

Han vil derfor meget hellere sammenligne med april 2010, og billedet er nemlig stadig flot:

Forventningerne til 2011 er en forsigtig omsætningsvækst på 2,5-3 pct., og den tendens holder stadig vand. Januar og februar var nogenlunde, marts var kedelig, men april er med til at trække det samlede indeks op,” siger han.

Og skønt en omsætningsvækst på max. 3 pct. bestemt er beskeden, mener Jens Birkeholm, at man må holde sig de generelle markedsvilkår for øje, inden man hænger alt for heftigt med mulen:

”Grunden til, at vi skal være tilfredse, er, at den her vækst sker på en vanvittig dårlig baggrund ift. tidligere. At vende tilbage til normale vækstrater er faktisk tilfredsstillende i sig selv. Det her handler om generel vækst, og nu sker der lige stå stille og roligt noget,” siger han.

Detaildirektøren understreger imidlertid, at alting stadig tegner sig ganske skrøbeligt:

”Den her positive tendens er meget sprød – der skal ikke meget til, førend tingene knækker. Hvis vi skal igennem en voldsom gældskrise i Irland og Portugal, så skal der ikke meget til, før omsætningspilen peger nedad igen.”

Arbejdsløshed og den generelle tilbageholdenhed, der følger med et usikkert jobmarked, er stadig øverst på listen over skyldnere:

”Måske taler politikere og økonomer om naturlig arbejdsløshed, men faktum er, at vi har en ledighed, der stadig er markant højere, end da det spurtede derudaf, og det rammer almindeligt dødelige danskere. Hvis Familien Danmark udsættes for arbejdsløshed, så holder de igen med forbruget. Detailhandlens største konkurrent er stadig pengeinstitutterne, folk sparer op.”