Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Endelig - Flot eksportfremgang for dansk mode

Nye tal fra Dansk Mode & Textil viser fremgang på mere end 2 mia. kr. i eksportomsætningen i 2010.
Nye tal fra Dansk Mode & Textil viser fremgang på mere end 2 mia. kr. i eksportomsætningen i 2010.

Endelig lysner det. 2010 bød således på en eksportstigning inden for dansk beklædning på knap 2,3 mia. kr., sammenlignet med året inden.

Eksporten af dansk mode havnede på 21,8 mia. kr., og Michael Hillmose, der er eksportchef i Dansk Mode & Textil, brancheforeningen bag tallene, siger til FashionForum.dk, at der særligt er én årsag til det pæne resultat:

”Bestseller er nok den største del af forklaringen på, hvorfor tallene er så flotte. De sidder på mere end halvdelen af markedet, men tallene er generelt flotte for alle de store virksomheder, både IC Companys, BTX Group, DK Company og Bruuns Bazaar,” siger eksportchefen.

Det er altså de store koncerner, der trækker læsset, forklarer han videre:

”Jo mindre virksomhederne er, desto sværere har de det. Fordi de små typisk er mere afhængige af hjemmemarkedet, der ikke er kommet ligeså flot efter krisen som fx Sverige og Tyskland,” siger han.

Og selvom 2009 måske nok er et svært år at sammenligne med, er udviklingen stadig flot – også når man sammenligner med perioden før krisen: Selv når man sætter 2010-eksporten op over for rekordåret 2007, hvor der blev eksporteret for knap 21 mia. kr., er tallet for i fjor 800 mio. kr. højere.

Michael Hillmose peger da også på, at selvom gunstig valutaudvikling – særligt i Storbritannien og Sverige – sætter deres positive præg på eksporttallene, er det ikke hele forklaringen:

”Mængden af tøj, der eksporteres ud af Danmark, er større end nogensinde før,” understreger han.

Michael Hillmose er ikke meget for at spå om fremtiden, der for ham at se primært afhænger af hvordan ’de tre store’ (Bestseller, IC Companys og BTX Group, red.) klarer sig:

”Men kigger man i deres forventninger til det kommende år, ser det jo positivt ud. Bestseller forventer tocifrede vækstrater, og både BTX og IC forventer også vækst, om end mere beskeden,” siger han og understreger, at der altså også er flere af de mindre virksomheder, der har det godt.

”Dem blandt de små, der klarer sig, er dem, der har en skarp profil og holder omkostningerne nede,” siger han og tilføjer et råd:

”Det gælder om at komme i gang med at eksportere hurtigst muligt, og husk – eksportmarkeder kan sagtens bare være Sverige og Norge. Det handler bare om at sprede sine kunder ud over landets grænser, så man krydser det niveau, hvor man har størstedelen af sin omsætning på eksport frem for indenlands,” siger han.