Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Dansk Erhverv: 2011 byder på lille vækst.

Det store flertail i ny undersøgelse viser optimisme hos de danske butikker - men kun på den lange bane.
Det store flertail i ny undersøgelse viser optimisme hos de danske butikker - men kun på den lange bane.

Dansk Erhverv har netop udgivet et nyt detailhandelsbarometer – en undersøgelse der skal give et praj om udviklingen i den danske detailbranche i 2011. 195 detailvirksomheder har deltaget i undersøgelsen, og konklusionerne er overraskende klare. Flertallet er optimistiske – men kun på den lange bane.

”Det billede vi løbende har set igennem krisen er, at virksomhederne skubber de positive forventninger foran sig, og så håber på fremgang på det længere løb. Alle har jo efterhånden gået og sukket på, at der kommer mere gang i detailomsætningen. Men vi kan jo konstatere, at nedgangen har været ret markant siden 2008, og selvom vi i løbet af 2010 så en udjævning, så er det jo en meget langsom stigning tilbage. Og det samme gør sig gældende i 2011; faldet var meget brat og stigningen går kun langsomt op ad bakke,” fortæller Mette Feifer, chefkonsulent i Dansk Erhverv til FashionForum.dk.

Undersøgelsen viser, at 41 pct. venter vigende forbrug i årets første kvartal, sammenlignet med fjerde kvartal i 2010. 26 pct. forventer stigende forbrug. I sammenligningen med fjerde kvartal 2010, skal man dog huske på at julehandlen indgår – selvom de adspurgte er blevet bedt om, ikke at tage hensyn til sæsonudsving. Men når det gælder hele 2011, er tallene anderledes. Her mener 51 pct. at den samlede omsætning for 2011 vil stige, 39 pct. at den vil være uændret, mens 10 pct. bebuder et fald.

Grund til en smule optimisme
På baggrund af disse tal – og sammenholdt med den forventede vækst i privatforbruget, giver det grund til en lille smule optimisme hos Dansk Erhverv. Her er forventningen, at detailomsætningens andel af det samlede privatforbrug vil stige, så detailomsætningen stiger fra fjerde kvartal 2010 til fjerde kvartal 2011 med 1,7 pct.

”Vi synes jo, at de her samfundsøkonomiske nøgletal svarer godt overens med virksomhedernes egne forventninger. Og det tallene viser er jo, at fremgangen går meget stille. På den korte bane har virksomhederne ikke særligt høje forventninger til udviklingen, men i løbet af 2011 vil der komme en lille vækst. Det passer altså godt til forbrugertilliden, og forventningerne til udviklingen i privatforbruget,” fortsætter Mette Feifer, og giver en sidste kommentar til Nationalbankdirektørens seneste udmeldinger om, at danskerne skal skrue op for forbruget:

”Det er jo også vores håb at forbrugerne vil bruge nogle flere af deres penge. Det vi har set i både 2009-10 er, at danskerne  har haft en rekordhøj opsparing, blandt andet fordi de er bange for at miste deres job. Det vi kan håbe på er, at de begynder at bruge lidt flere af deres penge. Hvis de gør det, så kommer der lidt mere gang i hjulene – men det bliver altså stadig med små vækstrater,” afslutter Mette Feifer.

Læs også: Danskerne bruger igen færre penge i butikkerne