Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Landmænd skifter brød ud med bomuld

Det kan bedre betale sig at dyrke bomuld end afgrøder til fødevarer i Nord- og Sydamerika.
Det kan bedre betale sig at dyrke bomuld end afgrøder til fødevarer i Nord- og Sydamerika.

De amerikanske landmænd har det senste år øget produktionen af bomuld med næsten 50 pct. Det går ud over afgrøder som majs og soja, skriver Jyllands-Posten.

Tendensen er endnu stærkere i Brasilien, hvor landmænd i år ventes at øge bomuldsproduktionen med 70 pct. Også her sker bomuldsproduktionen på bekostning af afgrøder som majs.

For landmænd mange steder i verden er realiteten, at der lige nu er flere penge i bomuld end i fødevarer. Prisen på bomuld er siden sommeren 2010 steget 164 pct. på råvarebørserne og har dermed nået det højeste niveau i 150 år.
Når bomuldsmarkerne breder sig, bliver der mindre plads til hvede, soja og andre afgrøder, som kan anvendes til foder og fødevarer. Derudover tager stigende arealer med energiafgrøder også pladsen fra fødevareproduktion.

For landmændene er der tale om en nøgtern beregning af rentabiliteten de forskellige afgrøder. For millioner af fattige kan det resultere i, at de ikke længere har råd til fødevarer. Under den seneste fødevarekrise i 2007-2008 steg priserne på basale fødevarer med 60 pct. i afrikanske lande syd for Sahara.

Derudover fortsætter det globale forbrug af fødevarer og foder med at stige, da klodens befolkning er stigende og økonomisk vækst i Asien giver et stærkt stigende forbrug af kød og dermed et stigende forbrug af foder.

Resultatet er et enormt pres på forsyningsbalancerne I 2010 var den globale kornhøst den tredjestørste nogensinde. Alligevel faldt verdens kornlagre med 59 mio. ton – simpelthen fordi forbruget var endnu større end høsten. Palle Jakobsen vurderer dog, at der er chancer for at få en større fødevareproduktion på markerne.

"Både i Rusland, Sydamerika og Afrika syd for Sahara er der gode muligheder for at øge produktionen af korn. Men det vil tage tid. En første forudsætning er, at den finansielle sektor får øjnene op for, at det kan være en god forretning at investere i landbrug. Lige nu er realiteten, at bankrådgivere fra Maribo til Moskva er ved at falde om, hvis de møder en landmand, der vil låne penge," siger markedsanalytiker Palle Jakobsen til Jyllands-Posten.
 

Kilde: Jyllands-Posten