Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Danmark forrest i kampen for bæredygtighed

Danske brands er i front i internationalt initiativ under FN.
Danske brands er i front i internationalt initiativ under FN.

Danske mode- og tekstilvirksomheder er med allerforrest, når det gælder den bæredygtige bevidsthed i forhold til de andre nordiske lande. Det viser en ny screening foretaget af Danish Fashion Institute.

Danish Fashion Institute har i forbindelse med NICE-projektet (Nordic Initiative Clean and Ethical, et nordisk samarbejde der fokuserer på bæredygtighed, red.) foretaget en screening af de nordiske medlemmer af UN Global Compact (UNGC) – et internationalt strategisk initiativ under FN, der samler virksomheder under ti principper omhandlende menneskerettigheder, arbejdskraft, miljø og anti-korruption.

”Screeningen er udført for at danne os et overblik over antallet af nordiske mode- og tekstilvirksomheder i UNGC, men især grundet et specifikt ønske om yderligere samarbejde mellem NICE og UNGC. NICE-projektets code of conduct fra 2009 er baseret på UNGCs 10 principper – samt på tre tekstilspecifikke principper – og derfor er samarbejdet naturligt,” fortæller Jonas Eder-Hansen, der som udviklingsdirektør hos Danish Fashion Institute blandt andet har det overordnede ansvar for NICE-projektet, til FashionForum.dk.

Mange danske virksomheder – men grund til samarbejde
Over 10 pct. af alle danske medlemmer af UNGC er mode- og tekstilvirksomheder – mere specifikt drejer det sig om 27 ud af 223 virksomheder. Til sammenligning er fire af Sveriges godt 110 medlemmer fra branchen, mens Norge har et medlem fra mode- og tekstilbranchen ud af i alt 60 medlemsvirksomheder. Finland har et ud af 28, mens ingen af Islands seks virksomheder er fra mode- og tekstilbranchen. De danske virksomheder tæller blandt andet IC Companys, Dansk Mode & Tekstil, Katvig A/S, Saga Furs, Auluna Leather Company, Eva og Claudi A/S, Provider og Pandora.

”Alt i alt har vi et samlet billede som viser masser af muligheder for erfaringsudvekslinger og vidensdeling på tværs af de nordiske lande. Dels for at højne bevidstheden omkring bæredygtighed i den nordisk mode- og tekstilbranche, dels for at udvikle nye fælles tiltag, der kan være med til at promovere den nordiske mode- og tekstilbranches betydelige satsning på området,” fortsætter han.

Danish Fashion Institute har desuden tilmeldt sig UNGC for selv at kunne samarbejde tættere med FN om at inspirere branchen. UNGCs principper åbner nemlig op for en systematisk tilgang til bæredygtighed.

”Helt konkret arbejder Danish Fashion Institute i øjeblikket sammen med FN på at samle de nordiske medlemmer af UNGC fra mode- og tekstilbranchen d. 16. maj – lige inden det årlige UNGC–møde som finder sted d. 17.–20. maj i København. Formålet med mødet er at starte et branchespecifikt, tværnordisk vidensdelingsnetværk som en undergruppe af det eksisterende Global Compact Nordic Network,” forklarer Jonas Eder-Hansen og fortsætter:

”Desuden er forhåbningen, at de første erfaringer og anbefalinger fra netværket kan deles med resten af branchen, når den samlede globale branche mødes 1. September til Copenhagen Fashion Summit 2011” afslutter udviklingsdirektøren.

Copenhagen Fashion Summit 2011 afholdes den 1. september i Operaen, og er en opfølger fra topmødet i 2009, der afholdtes under COP15 og hvor 650 deltog. Læs mere om UNGC her og om Global Compact Nordic Network her.